Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Staatssecretarissen: in mei meer duidelijkheid over toeslagenaffaire

Staatssecretaris Van Huffelen van Financiën stuurde de Tweede Kamer, mede namens staatssecretaris Tamara van Ark van SZW, een brief over de voortgang bij de toeslagenaffaire. Ze verwacht in mei meer duidelijkheid te kunnen scheppen voor een grote groep gedupeerde ouders.

toeslagenaffaire
Alexandra van Huffelen en Tamara van Ark staan de pers te woord over de toeslagenaffaire. ANP SEM VAN DER WAL

Het goede nieuws dat de coronacrisis tot nu toe weinig gevolgen lijkt te hebben voor de snelheid waarmee de bewindslieden de compensatie van de getroffen ouders kunnen aanpakken, aldus de brief.

Door de corona-maatregelen kon Van Huffelen de ouders echter niet persoonlijk spreken. ‘Maar ik heb de afgelopen weken toch tientallen gedupeerden gesproken via beeldbellen of andere systemen. Wat mij blijft raken is de ellende die veel ouders hebben meegemaakt. De financiële problemen die voor de meesten nog akelig actueel zijn. Maar niet alleen dat, veel ouders zijn ook emotioneel zwaar in de problemen gekomen, zijn hun huis kwijtgeraakt of hun baan of partner en konden er niet voldoende voor hun kinderen zijn. In veel van de gesprekken gaat het over een domino-effect: van kwaad tot erger.’

CAF 11-dossier

Alle ouders uit het CAF 11-dossier die een aanspraak hebben op compensatie en waarvan de contactgegevens bekend zijn, hebben inmiddels compensatie ontvangen, aldus de staatssecretaris. In de deze CAF 11-zaak werden honderden ouders ten onrechte door een onderzoeksteam (CAF) van de belastingdienst beticht van fraude. Zij moesten vaak vele duizenden euro’s aan kinderopvangtoeslag terugbetalen. Eerder kregen ze een voorschot op schadevergoeding. Deze maand hebben zij een definitieve beschikking gekregen.

Uitvoeringsorganisatie

Er zijn echter veel ouders die mogelijk zijn gedupeerd in andere dossiers dan CAF-11, aldus de brief. Voor hen geldt dat de voorbereidingen voor de beoordeling van dossiers in volle gang zijn. Die ouders krijgen in mei van de Dienst Toeslagen een brief, aldus de staatssecretaris, die ook druk is met het opzetten van een uitvoeringsorganisatie om de betalingen aan ouders in goede banen te leiden. ‘Ik streef ernaar om uiterlijk in juni de uitvoeringsorganisatie volledig operationeel te hebben,’ aldus Alexandra van Huffelen.

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.