Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sportieve bijscholing pm’ers voor betere beweeglessen

Het aantal kinderen met overgewicht en obesitas is nog altijd schrikbarend hoog. Het advies is dat kinderen iedere dag een half uur sportief actief zijn om overgewicht te voorkomen. In Limburg hebben kinderopvangorganisaties Humanitas, Kinder Opvang Kerkrade en basisscholen de handen ineen geslagen. Daar nemen pm’ers tussen de middag de klas over voor 45 minuten bewegen.
1NSA.jpg
De geslaagde pedagogisch medewerkers van de kinderopvangorganisaties Humanitas en Kerkrade.

Meedoen aan de bewegingslessen is voor alle kinderen verplicht. Na een jaar met project ´De gezonde basisschool van de toekomst´ te hebben gewerkt , bleek dat pedagogisch medewerkers zich niet altijd even competent voelden om de aangeboden sport- en spelactiviteiten te verzorgen. Zij wisten bijvoorbeeld niet hoe ze de bewegingslessen methodische moesten opbouwen of hoe ze didactische aanpassingen konden maken bij een spel.

Sportieve recreatie

De ondersteuning kwam er in de vorm van Opleiding Leider Sportieve Recreatie (LSR). Pedagogisch medewerkers van beide organisaties volgden de opleiding LSR op niveau 1 (er is ook een opleiding LSR niveau 2 en 3). Deze bestond uit acht bijeenkomst van twee uur. In de eigen dagelijkse praktijk leerden pm’ers hoe ze sport- en spelactiviteiten organiseren, voorbereiden en speluitleg en spelinstructie konden doen.  De lesbijeenkomsten waren zeer praktisch en startten altijd vanuit de praktijksituaties bij de tussenschoolse opvang (TSO). De “stage” werd uitgevoerd tijdens de TSO waar de docenten observeerden als praktijkbegeleider.

In totaal haalden 43 pm’ers het diploma. Dit is voor de kinderopvangorganisaties een meerwaarde, omdat zij nu adverteren met pm’ers met een LSR aantekening (leiding kunnen geven aan de sportieve kinderopvang). Dit stimuleert ouders en kinderen voor deze kinderopvang of BSO te kiezen. Voor de kinderen is er natuurlijk meerwaarde omdat er iedere dag goed georganiseerde beweegactiviteiten worden aangeboden.

De cijfers van overgewicht bij kinderen in Nederland tonen aan hoe hard het nodig is om te bewegen. Uit cijfers van gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS i.s.m. RIVM en Trimbos-instituut blijkt dat bijna 14% van de jeugd in 2016 overgewicht heeft. Bij kinderen tussen de 4 en 17 jaar heeft 13,6 procent overgewicht en 2,7 procent obesitas. Overgewicht en obesitas komt bij kinderen tussen de 4 en 12 jaar vaker voor bij meisjes dan bij jongens.

Over de opleiding

De stichting NSA zet zich in voor een sport- beweeg- en leefomgeving binnen verenigingen, in de wijk en op school. Zij zet op een rij wat de LSR-opleiding inhoudt:

  • Dat uw pedagogisch medewerkers niet alleen competent zijn, maar zich ook competent voelen;
  • Waardoor ze met plezier en met zelfvertrouwen de kinderen meer gaan laten bewegen binnen uw BSO-locaties;
  • Dat de opleiding LSR “in company” op uw eigen locatie wordt aangeboden;
  • De docenten de opleiding volledig “op maat” maken zodat deze voldoet aan de wensen en behoeften van uw organisatie.

De opleidingen LSR is een landelijke erkende sport- en spelopleiding binnen de Kwalificatie Structuur Sport. De KSS wordt gecontroleerd door de Academie voor Sportkader, wat een onderdeel is van het NOC*NSF.

Komt u naar de Dag van de gezonde kinderopvang op vrijdag 8 september, dan kunt u zich als manager inschrijven voor de workshop van de stichting NSA. Deze start om 15.15 uur.

Klik hier voor meer informatie

Deze bijdrage valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.

Voor informatie over de opleiding Leider Sportieve Recreatie kunt u onze website bezoeken  en/of contact opnemen met de Stichting NSA via mevrouw B. Timmer, b.timmer@sportalliantie.nl of bel naar 088-2468100

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.