Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

SP: Maak van kinderopvang een publieke voorziening

Als het aan SP-voorman Emile Roemer ligt, moet aan buitenlandse investeerders in de kinderopvang een halt worden toegeroepen. 'De regering legt de bal bij de sector: zorg er zelf maar voor dat het weer goed komt. Wat mij betreft is het hoog tijd dat de politiek ingrijpt', schrijft hij in een column op de website van de SP.
SP: Maak van kinderopvang een publieke voorziening
Foto: ANP

Roemer vindt dat de overheid buitenlandse investeerders uit de kinderopvang moet weren. ‘Als we onze kinderen een veilige en prettige omgeving willen bieden, dan moeten de kinderen zwaarder wegen dan de dollars’ aldus zijn column op sp.nl. Als de kinderopvang weer een publieke voorziening wordt, zoals het voor 2005 was, dan kunnen ‘de sprinkhaankapitalisten’ buiten de deur worden gehouden, denkt de lijsttrekker van de SP.

Bonussen de druppel

Aanleiding voor zijn column is natuurlijk de uit de hand gelopen situatie rondom Estro. De kinderopvangorganisatie ging failliet, maar werd door een tot in de puntjes voorbereid flitsfaillissement overgenomen door het dochterbedrijf (HIG Capital) van nota bene de eigen buitenlandse investeringsmaatschappij Bayside. Het feit dat bestuursleden zichzelf voor bijna een ton aan bonussen hebben uitgekeerd vlak voor het faillissement werd uitgesproken, is voor veel mensen de druppel. Ongeveer duizend medewerkers verloren door het faillissement hun baan. Zij hebben geen recht op een ontslagvergoeding.

Vakbondsorganisatie Abvakabo FNV ziet voldoende aanknopingspunten om een rechtszaak tegen Smallsteps aan te spannen. De bond vindt dat het flitsfaillissement in werkelijkheid een goed voorbereide overname is en dat er dus eigenlijk sprake is van ‘overgang van onderneming’. Als de rechter dat ook vindt, wordt het faillissement van Estro teruggedraaid. In dat geval moet Smallsteps alle 3600 werknemers overnemen. Lees meer

Misstanden

Roemer noemt de buitenlandse investeerders ‘sprinkhaankapitalisten’ omdat sprinkhanen ergens op springen, het kaal vreten en dan op zoek gaan naar een nieuwe prooi. Hij vindt dat de overheid in 2005 een grote fout heeft gemaakt door de kinderopvang te privatiseren. Zo was het mogelijk dat buitenlandse investeerders hun kans grepen en economische belangen een rol gingen spelen. ‘Vandaag de dag zien we de misstanden die daaruit voortkomen’.

Belang van het kind

Tegelijk vindt de SP-lijsttrekker dat minister Asscher de branche aan haar lot overlaat. Liever ziet Roemer dat de politiek ingrijpt en buitenlandse investeerders in de kinderopvang een halt toeroept. Kinderopvang wordt dan weer een publieke voorziening. ‘Het belang van het kind moet weer voorop staan’.

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Kinderopvang is een niet serieus genomen’tak van sport’. Het gaat bijna alleen maar over geld. En als het wel over zg veiligheid gaat dan is de visie van de beleidmakers zo krom dat het voor een ondernemer bijna niet te handelen is om wijzigingen door te voeren. Laten we mekaar geen mietjes noemen, kinderopvang is helemaal kapot gemaakt door de overheid. En juist die overheid moet zich er weer mee gaan bemoeien??
  Laat de kinderopvang doen wat ze moeten doen. een goede zorgvoorziening zijn voor kinderen van 0 tot 4 en van 4 tot 12 jaar met pedagogisch medewerkers die hun hart op de juiste plek hebben en gemotiveerd zijn om zorgvuldig met deze kleine mensjes om te gaan.

 3. Kinderopvang is nog nooit, ook niet voor 2005, een publieke voorziening geweest. Het enige wat er na 2005 terecht veranderd is, dat semi-publieke organisaties verplicht werden om hun financiële stromen te scheiden en inzichtelijk te maken. Als Roemer dat wil terugdraaien, dan is hij dus eigenlijk voorstander van schimmige financieringen.

 4. Ik heb nooit gesnapt waarom in de landen rondom ons de kinderopvang van meet af aan als volwaardige voorziening heeft kunnen en mogen functioneren… In Nederland een 2 e rangs voorziening en uiteindelijk nog steeds bekritiseerd en uitgemolken in goede en slechte tijden… Wat is er uiteindelijk overgebleven van ‘ de Wet op de Kinderopvang’ …. Huilen… De zakkenvullers zijn de lachende 3 e, en de professionals in de branche de mede werkers met het hart op de juiste plek hebben het nakijken…
  Ik kom regelmatig in scandinavie en Duitsland. Discussies over de kinderopvang gaan daar over de kwaliteit, daar is kinderopvang echt een voorziening waar nooit op bezuinigt wordt.. De toekomst van een land begint bij de goede zorg voor haar kinderen… Kijk, luister en zorg regeringsleiders. Steek uw nek uit en creeer nu eindelijk eens een volwaardige voorzien met toekomst. Hulde aan een ieder die werkzaam is in deze branche vanuit de juiste motieven…
  Saskia Bulsing voormalig directeur BB-kids

 5. Wat een goedkope reactie van de SP. De kinderopvang was altijd al geprivatiseerd. Maatregelen nemen tegen partijen die er een zootje van maken kan geheel binnen de wet. Zie de zaak die de FNV tegen Estro/Smallsteps is begonnen. Wellicht zou daar uit kunnen blijken dat er rond faillissementsregelingen een en ander te verbeteren is in de wet, maar zo maar roepen dat de buitenlanders het hebben gedaan gaat echt te ver.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.