Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Smallsteps krijgt nieuwe Canadese investeerder

Marianne Velsink
Kinderopvangorganisaties Smallsteps, ZusenZo, Kits, De Speelbrug en SKS Alles Kids zijn in handen van een nieuwe Canadese investeerder. Het gaat om het bedrijf Onex die de aandelen overneemt van H.I.G. Capital. Laatstgenoemde kennen we nog als overnamebedrijf van het failliete Estro in 2014.
iStock

Alle eerder genoemde kinderopvangorganisaties vallen onder de KidsFoundation. Onex is de nieuwe aandeelhouder en strategisch partner van KidsFoundation. De inversteerders hopen de kinderopvangorganisatie te helpen om (internationaal) verder te groeien en te investeren in kwaliteit. In totaal vangen de organisaties van KidsFoundation meer dan 30.000 kinderen op in 281 vestigingen. Het marktaandeel van KidsFoundation ligt op 5 procent.

Schaalvergroting noodzakelijk

In totaal werken er 3750 werknemers bij KidsFoundation. Het is de bedoeling dat zij verder weinig merken van de wisseling van de eigenaar. Dat geldt ook voor ouders en kinderen. De directie van KidsFoundation blijft hetzelfde. Jeanine Lemmers is CEO. Zij zegt over de overname: ‘De dagelijkse zorg voor onze kinderen vraagt om steeds meer specifieke deskundigheid, veilige locaties en grotere investeringen. Schaalvergroting maakt dat mogelijk en is dus noodzakelijk. Ik ben alle ouders en onze medewerkers diep dankbaar voor hun blijvende vertrouwen, inzet en waardering. Het huidige KidsFoundation hebben we samen gerealiseerd. Onze toekomst ziet er door de overname van Onex veelbelovend uit: kwalitatieve opvang van onze kinderen is daarmee optimaal gewaarborgd.’

Faillissement Estro

Kapitaalinvesteerders in de kinderopvang; dat zal menigeen direct doen terugdenken aan het faillissement van kinderopvangorganisatie Estro in 2014. Estro, de voorloper van Smallsteps, ging in 2014 failliet en werd even later overgenomen door H.I.G. Capital die onderdeel uitmaakte van een club die al een belangrijke investeerder van Estro was (Bayside). 1.000 werknemers verloren hun baan en 130 locaties moesten sluiten.

Flitsfaillissement

De kritiek vanuit de overheid en de sector was dat het flitsfaillissement en de doorstart onder H.I.G. Capital tot in de puntjes was voorbereid. Er zou sprake zijn van pre-packconstructie waarbij bewust is gekozen voor een flitsfaillissement zodat de interne overname snel geregeld kon worden. Dit laatste is nooit bewezen. Wel kon de FNV via een rechtszaak aantonen dat de procedure die is gevolgd bij het flitsfaillissement niet in lijn was met de Europese richtlijnen. Dit beoordeelde het Europees Hof.

Overeenkomst Smallsteps en FNV

Tot een uiteindelijke veroordeling is het echter niet gekomen. Want uiteindelijk kwamen FNV en Smallsteps eind 2017 tot een overeenkomst voor de 700 werknemers van wie direct kon worden aangetoond dat hun baanverlies gelieerd was aan het faillissement van Estro. Zij kregen alsnog een schadevergoeding uitbetaald, die in enkele gevallen opliep tot tienduizenden euro’s. Lees meer over deze deal

Financieel gezond

Bij Smallsteps hebben ze gemerkt dat de overname van H.I.G. Capital de organisatie veel goeds heeft gebracht. Sinds de overname is er veel geïnvesteerd in medewerkers, vestigingen, kwaliteitsverbetering en groei. Volgens moederorganisatie KidsFoundation heeft dit geresulteerd in een kwalitatieve en financieel gezonde onderneming waar de medewerkerstevredenheid de afgelopen jaren is gestegen.

Baanbehoud

De ondernemingsraad is in een vroeg stadium bij de overname betrokken. De OR heeft criteria geformuleerd en meegedacht om de korte- en de langetermijnbelangen van de medewerkers te garanderen. Verantwoorde financiering, baanbehoud en continuïteit van de visie op kwalitatieve kinderopvang kregen daarbij veel aandacht.

Bekijk hier de website van de KidsFoundation

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.