Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Situatie in Brabant en Limburg zorgelijk’

'Situatie in Brabant en Limburg zorgelijk'

Over de eerste helft van 2011 is er een behoorlijke toename van kinderopvangaanbieders in financiële problemen. Het Waarborgfonds zegt in de Volkskrant dat de situatie vooral zorgelijk is in Brabant en Limburg waar sluiting van kinderopvanglocaties dreigt. Ook Noord-Oost Nederland en Gelderland zitten in de gevarenzone.

Regio vs stad
Deze afnemende vraag naar kinderopvang in de regio is het eerste teken van een landelijke krimp. ‘In 2014 gaan naar verwachting 70 duizend kinderen minder naar de opvang dan nu’ zegt Ed Buitenhek die in opdracht van het Netwerkbureau Kinderopvang vraag en aanbod in de sector in kaart heeft gebracht. Als een kinderopvanglocatie in een dorp of kleine stad haar deuren sluit, komt dit extra hard aan omdat daar vaak geen alternatief voorhanden is.

Nu al zichtbaar
Ondanks dat aangekondigde bezuinigingen en stijgende kosten voor de kinderopvang nog niet op hun hoogtepunt zijn zoals in 2012 en 2013, is er dus nu al sprake van een daling van het gebruik van kinderopvang. Dit verrast Het Waarborgfonds. In de Randstad zijn de problemen minder groot dan in de regio. Toch is ook daar de groei eruit, zegt Pico Kuiper, directeur van Kinderopvang Nederland.

Foto: ANP Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.