Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SCP: ‘Kinderen doorbreken armoede als ze taalachterstand inhalen’

Kinderen uit arme gezinnen komen voornamelijk uit de armoede door achterstanden in bijvoorbeeld taal in te halen en genoeg en gezond te eten, zodat ze beter kunnen presteren. Dit zegt onderzoekster Stella Hoff van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het is iets wat in de kinderopvang eigenlijk al lang en breed bekend is, maar wat nu (wederom) door cijfers wordt bevestigd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat de meeste kinderen uit arme gezinnen erin slagen de armoede van hun ouders te ontstijgen.
peuter lezen
Beeld: AdobeStock

Van de kinderen die in 1995 in een arm gezin woonden, liep 9,6 procent 25 jaar later nog steeds risico om in de armoede te belanden. Het goede nieuws: dat betekent dat ruim negen van de tien van deze mensen nu géén laag inkomen heeft – zoals hun ouders (destijds en wellicht nog steeds). Voor kinderen uit migrantengezinnen is het over het algemeen wel lastiger om hoger op de inkomensladder te komen. Volgens Hoff hebben kinderen in arme gezinnen met buitenlandse ouders vaker taalproblemen, waardoor zij al op jonge leeftijd een achterstand oplopen.

Kinderopvang als reddingsboei

De kinderopvang kan volgens haar helpen de achterstand in te halen. ‘Als ze alleen maar thuiszitten met ouders die de taal zelf ook slecht spreken, gaan ze naar de basisschool met een taalachterstand. In de kinderopvang wordt veel met taal gedaan. Zo leren kinderen goed Nederlands door bijvoorbeeld liedjes te zingen.’

Het kabinet werkt aan de ombouw van het kinderopvangstelsel, waarin kinderopvang bijna gratis wordt voor werkende ouders. Het nieuwe stelsel moet vanaf 2025 ingaan. De vraag is echter of dit nieuwe stelsel wel zo positief is voor arme gezinnen, omdat ouders met de laagste inkomens er niet op vooruit gaan en kinderen van ouders die niet werken, ook in dit stelsel niet bijna-gratis naar de opvang kunnen.

Arm = minder gezond

Ook zijn kinderen in arme gezinnen volgens Hoff vaak minder gezond omdat ongezond eten goedkoper is dan bijvoorbeeld groenten. Het kabinet wil dit tegengaan door de btw op groenten en fruit per 2024 te schrappen.

Sommige kinderen uit arme gezinnen slaan het ontbijt over omdat daar niet genoeg geld voor is. Volgens de onderzoekster kan een gezond ontbijt door scholen vooral voor armere kinderen nuttig zijn. ‘Met honger kunnen kinderen zich niet goed concentreren op school. Volkoren boterhammen en een lunch helpen om langer door te kunnen gaan. Een betere gezondheid leidt weer tot betere prestaties.’ Beter presteren zorgt ervoor dat jongeren blijven doorleren en een opleiding volgen op het mbo, hbo of op een universiteit, stelt Hoff.

Armoede doorbreken door te studeren

Doorstuderen en een baan vinden is ook volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen bij het CBS de belangrijkste manier om de armoede te doorbreken. ‘Een baan is de beste remedie om uit de armoede te komen. De meeste mensen die als volwassene arm blijven, hebben geen baan of zijn arbeidsongeschikt.’

VE voor gezinnen in armoede: ‘Deze kinderen worden over het hoofd gezien’

Gratis voorschoolse educatie voor kinderen uit gezinnen met lage inkomens en dat verankeren in het landelijke armoedebeleid, daarvoor pleit dr. IJsbrand Jepma, senior onderzoeker/adviseur bij Sardes. ‘Achterstanden die deze kinderen oplopen in het voorschoolse zonder VE, worden vaak niet meer ingehaald in het schoolse. Dat is zorgelijk.’ Lees hier hele premium-artikel >>

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.