Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schermtijd voor school en voor ontspanning: wanneer is het teveel?

Ruim vier op de vijf ouders maakt afspraken met hun kinderen rondom digitaal mediagebruik. Bij deze afspraken blijken jongens minder restricties te krijgen dan meisjes. Dit blijkt uit het onderzoek dat Prijsvergelijken.nl uitvoerde in samenwerking met Markteffect onder ongeveer duizend ouders in Nederland met kinderen van 6 tot 12 jaar.

Ouders hebben het moeilijk met het trekken van een rechte lijn wanneer het gaat om digitaal mediagebruik bij hun kinderen. Zo laat het onderzoek zien dat jongens (22%) vaker een eigen laptop of computer hebben dan meisjes (17%). Niet alleen het bezit verschilt; ze spenderen ook meer tijd achter het scherm. “Uit het onderzoek is gebleken dat kinderen dagelijks gemiddeld één tot twee uur gebruik maken van digitale media. Opvallend is dat vooral ouders van jongens aangeven dat hun kind meer dan twee uur per dag gebruik maakt van digitale media,” aldus Suzanne Schuitemaker, content manager bij Prijsvergelijken.

Negatieve gevolgen

Tegelijkertijd houden jongens zich, zo blijkt uit het onderzoek, minder aan afspraken dan meisjes. Ouders zien ook vaker signalen van een een (computer)verslaving bij jongens (37%) dan bij meisjes (29%). Ook herkennen ze bij jongens vaker agressie of irritatie. Voor meisjes geldt dat vooral onzekerheid wordt aangegeven als negatief gevolg van digitaal mediagebruik. Eén op de vijf ouders geeft aan negatieve gevolgen te zien bij hun kind. Toch ziet een meerderheid overwegend positieve gevolgen van digitale media bij hun kinderen, waaronder online plezier, meegaan in digitale ontwikkelingen en ontspanning.

School

In de praktijk blijkt het maken van afspraken met hun kinderen voor ouders niet zo makkelijk te zijn. “Kinderen moeten digitaal werk doen voor school, maar ze mogen digitaal dingen doen in hun vrije tijd. Dat maakt afspraken maken moeilijker,” aldus Denise Bontje, gespecialiseerd op het gebied van mediaopvoeding, taalontwikkeling en spel. Het is dus moeilijk te bepalen waar je een grens trekt; wanneer is de schermtijd teveel?

Veel ouders vinden het lastig om de ideale balans te vinden. Toch maken zij afspraken met hun kind over het mediagebruik.

Samen dingen doen

Driekwart van de ouders onderneemt actie wanneer ze negatieve gevolgen van digitaal schermgebruik bij hun kind ontdekken. Dit doen ze onder andere door de schermtijd te beperken, het apparaat af te pakken of door een gesprek aan te gaan. Ook zijn er ouders die helemaal geen actie ondernemen omdat ze niet weten hoe ze dit moeten aanpakken. Voor deze ouders heeft Bontje advies: “Het gaat om meer dan alleen afspraken maken. De grootste uitdaging zit hem in het af en toe samen dingen doen, in plaats van je kinderen wegzetten en je eigen ding gaan doen. Dat is erg belangrijk.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.