Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samen met de ‘rekenjuf’ lekker naar buiten

De hele dag binnen les krijgen is bijna op elke school nog steeds de realiteit. En dat terwijl buiten zijn ontzettend goed, gezond, leuk en leerzaam is. Met dit in gedachte ontwikkelden Buiten Speel Opvang Wijs! en het Milieu Educatie Centrum Natuurkwartier in Nieuwegein een methode voor basisscholen waarmee zij aan de slag kunnen met buitenonderwijs.  
buitenonderwijs drenthe
Foto: BSO Wijs / FotoTeam KenM

Waar moet je als basisschool beginnen? Hoe start je met het geven van buitenonderwijs? Daar geeft de nieuwe buitenlesmethode ‘Van een binnenles naar een buitenles’ antwoord op, schrijft BSO Wijs. In de vorm van een gratis e-book geven ze praktische tips om te starten met het geven van les in de buitenlucht. Er staan onder meer actieve rekenlessen voor groep 3 tot en met 8 in.

Spannend

Een aantal basisscholen heeft met de nieuwe buitenlesmethode ook al kennisgemaakt. BSO Wijs wil hiervoor begeleiding op maat bieden. Sandra Hofhuis, eigenaar BSO Wijs: ‘Het is onze missie om kinderen meer buiten te laten spelen en leren. Onze kennis delen we dan ook graag met het onderwijs. Vooral omdat we merken dat veel scholen het spannend vinden om hiermee te starten’.

Op dit moment vindt in heel Nederland gemiddeld slechts 1% van de lessen buiten plaats, volgens IVM Natuureducatie. Zij organiseren jaarlijks een buitenlesdag. Deze Nationale Buitenlesdag moet leerkrachten inspireren om meer naar buiten te gaan met de klas. Buiten spelen en leren draagt volgens IVN Natuureducatie bij aan de leerprestaties, natuurbeleving en de gezondheid van kinderen.

De buitenlesmethode en de voorbeeldlessen zijn gratis beschikbaar voor basisscholen en zijn te vinden op de websites Natuurkwartier en BSO Wijs.
Scholen die ook de overstap willen maken naar buitenonderwijs en graag begeleiding willen, kunnen contact opnemen met BSO Wijs! via info@bsowijs.nl.
Ook op de website van IVN Natuureducatie staan meer dan 150 buitenlessen.

Bron: BSO Wijs

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.