Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim zesduizend bezwaren kinderopvangtoeslag 2014

Een groep ouders is de dupe geworden van verkeerde berekeningen met de kinderopvangtoeslag over 2014. Uiteindelijk bleek dat er door kinderopvangorganisaties een verkeerd aantal uren is doorgegeven. Bij de Belastingdienst/Toeslagen zijn tot dusverre 6614 bezwaren binnengekomen.
Bezwaarschrift ko toeslag.jpg
Toen ouders de definitieve berekening van kinderopvangtoeslag over 2014 ontvingen

Dit meldt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken in een verzamelbrief kinderopvang. Niet al de binnengekomen bezwaren hebben betrekking op de foute informatie uit 2014. Toen ouders begin januari 2016 de definitieve berekening van kinderopvangtoeslag over 2014 ontvingen, meldden steeds meer ouders via (social) media dat deze berekening niet klopte. Uiteindelijk bleek dat er verkeerde of niet volledige gegevens waren aangeleverd door kinderopvangorganisaties.

Definitieve berekening

De fouten werden ontdekt in drie periodes: een groep ouders die rond 7 januari 2016 behandeld is, nog een groep die op 28 januari 2016 behandeld is én een populatie waarvan de definitieve berekening nog gemaakt moet worden. Bij de laatste groepen wordt de fout automatisch hersteld. De eerste groep wordt na afloop van de bezwaartermijn (eind februari) geanalyseerd en de ouders die recht hebben op een herberekening krijgen dit alsnog.

Wat moeten ouders die gedupeerd zijn door de foute informatie doen? BOinK kwam met de Belastingdienst overeen dat er na het aantekenen van bezwaar zes weken niets terugbetaald hoeft te worden. Lees meer

Herhaling in 2015

Om te voorkomen dat er voor 2015 dezelfde fouten worden gemaakt, is het ministerie in contact met BOinK (Belangenbehartigers van ouders),  de Brancheorganisatie Kinderopvang en ketenpartners binnen de Belastingdienst.

Aantal mannen in de kinderopvang

In de Verzamelbrief kinderopvang van minister Asscher is verder nog aandacht voor een fout in de kwartaalcijfers (derde kwartaal) van 2015. Daarin zou het uurtarief van gastouderopvang over 2013 € 5,60 zijn. Dit was in werkelijkheid € 5,17. De tabel is inmiddels gecorrigeerd. Verder beantwoordt minister Asscher een kamervraag van zijn partijgenoot Keklik Yücel (PvdA) over het aantal mannen in de kinderopvang. Navraag bij het pensioenfonds kinderopvang PFZW leert dat er 4 procent van de geregistreerde medewerkers in de kinderopvang man is. Daarvan werkt 2 procent in het primaire proces van de opvang van kinderen.

Lees hier de volledige Verzamelbrief kinderopvang >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.