Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim 600 miljoen uur kinderopvang afgenomen in 2021

Hoeveel gebruik wordt er eigenlijk gemaakt van kinderopvang? CBS-onderzoeksprogramma AZW zocht dat uit. Zo gingen in 2021 ruim 1 miljoen kinderen in Nederland in totaal maar liefst 628.748.370 uur naar de kinderopvang. Cijfers waar je niet direct wat mee kunt, maar die wel leuk zijn om te weten.
ruim-600-miljoen-uur-aan-kinderopvang-afgenomen-in-2021
StockPlanets / Getty Images / iStock

Het CBS maakte afgelopen zomer al bekend dat ruim 1 miljoen kinderen gebruik maakten van kinderopvang in 2021. Nog niet eerder gingen er zoveel kinderen naar de kinderopvang in Nederland. In totaal werd er bijna 3,5 miljard euro aan kinderopvangtoeslag uitgekeerd dat jaar. Het aantal kinderen dat door gastouders wordt opgevangen, daalde in 2021 opnieuw.

Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW)

Nu komt het CBS-onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW) met cijfers* over het aantal uren dat kinderen in 2021 gebruik maakten van de kinderopvang naar het type huishouden. Dit in opdracht van FCB. Huishoudens worden hierbij ingedeeld naar 1-ouder huishoudens, 2-ouder huishoudens en overige huishoudens.

Ruim 1 miljoen kinderen naar kinderopvang

In totaal maakten 1.012.200 kinderen gebruik van formele kinderopvang (kinderopvang waarover kinderopvangtoeslag is ontvangen) in 2021. Samen gingen zij in totaal 628.748.370 uur naar de kinderopvang. 875.110 van deze kinderen groeit op in een 2-ouder huishouden, 122.800 kinderen in een 1-ouder huishouden en 14.290 kinderen in overige huishoudens.

Formele kinderopvang

In deze cijfers gaat het alleen om huishoudens die kinderopvangtoeslag ontvangen, zoals genoemd in de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen (Wkkp). Ofwel: dagopvang voor kinderen van nul tot vier jaar, buitenschoolse opvang, opvang door ouderparticipatiecrèches of door gastouders via een gastouderbureau.

Bekijk de cijfers hier >>

*Deze cijfers zijn voorlopig, omdat de Belastingdienst nog wijzigingen kan aanbrengen. De aantallen zijn afgerond op tientallen. Het CBS noemt nog enkele aandachtspunten bij de cijfers. Zie daarvoor ‘Toelichting’ in het Excel-bestand.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.