Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RS-virus wereldwijd tweede doodsoorzaak onder zuigelingen

Het verkoudheidsvirus RS is wereldwijd de tweede doodsoorzaak onder zuigelingen. Jaarlijks veroorzaakt het wereldwijd 118.000 sterfgevallen. Ook in Nederland belanden elk jaar 2.000 kinderen in het ziekenhuis, met een piek in november.
© AntonioGuillem / Getty Images / iStock

‘Op het piekmoment zorgt het RS-virus ook bij ons in het Wilhelmina Kinderziekenhuis voor een volle intensive care,’ vertelt kinderinfectioloog Louis Bont van het UMC Utrecht. Hij is een van de initiatiefnemers van RESCEU, een Europees samenwerkingsverband van onderzoekers en farmaceutische bedrijven.

De infectie kan bij baby’s van een onschuldige verkoudheid overgaan in een zware longontsteking, die gepaard gaat met benauwdheid, piepen en hoesten. Daardoor kunnen de kleine luchtwegen die naar de longblaasjes lopen, ontstoken raken.

Intensive care

Bij een ernstige RS-virusinfectie kunnen baby’s het daardoor zo benauwd krijgen dat ze in het ziekenhuis opgenomen moeten worden om extra zuurstof te krijgen. In het ergste geval komen ze op de intensive care waar hun ademhaling wordt overgenomen door een beademingsmachine. Omdat er nog geen vaccin of medicijn is, overlijden veel pasgeboren kinderen aan de infectie.

Het RS-virus zit in de neus en keel van geïnfecteerde personen en kan net als bij covid-19 worden overgedragen door druppeltjes die vrijkomen tijdens hoesten, niezen en praten. Omdat het virus meerdere uren buiten de mens kan overleven, kunnen ook handen en voorwerpen als speelgoed een bron van besmetting zijn.

Handen wassen

Ouders en verzorgers kunnen blootstelling aan het RS-virus mogelijk voorkomen door iedereen die hun kindje aanraakt, eerst de handen te laten wassen, door speelgoed te wassen en te ontsmetten en door hun kindje weg te houden van mensen die verkouden zijn of koorts hebben.

Iemand met het RS-virus kan anderen besmetten voordat hij of zij zelf ziek wordt. Iemand is niet meer besmettelijk als hij helemaal beter is. Kinderen onder 2 jaar zijn langer besmettelijk, ongeveer twee tot vier weken na de start van de infectie.

Vaccin

Wereldwijd is het RS-virus na malaria de tweede doodsoorzaak onder zuigelingen. Louis Bont verwacht dat het nog een paar jaar duurt voor er een vaccin beschikbaar komt. Daarnaast wordt er gewerkt aan een reeks behandelingen. ‘Meer maatschappelijk bewustzijn versnelt dit soort processen. Bij ons hier in het rijke westen, maar zeker ook voor het beschikbaar komen van een vaccin in de rest van de wereld, waar de nood het hoogst is.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.