Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdamse bibliotheek werkt samen met kinderdagverblijven

De bibliotheek van Rotterdam gaat innig samenwerken met kinderdagverblijven in de stad. De bibliotheek start met een proef op kinderdagverblijven van Kindergarden. De deelnemende kinderdagverblijven krijgen iedere maand een nieuw leespakket en pedagogisch medewerkers worden getraind door een leesconsulent van de bibliotheek.
Rotterdamse bibliotheek werkt samen met kinderdagverblijven
Foto: ANP Photo

Dit meldt de Telegraaf. De bibliotheek van Rotterdam werkt op een soortgelijke manier al langer samen met basisscholen. Daaraan nemen tachtig scholen deel. Voor de kinderdagverblijven is dit programma toegeschreven op baby’s, dreumesen en peuters.

Leespakket

Voor elke leeftijdscategorie wordt een leespakket samengesteld die een aantal keren per jaar wordt ververst. Dit kost het kinderdagverblijf 4 euro per kind per jaar. Kindergarden heeft een speciaal leeshoekje op de kinderdagverblijven ingericht en voorlezen maakt een vast onderdeel uit van het dagprogramma.

Ouders

Hoe je kleine kinderen het beste kunt voorlezen wordt uitgelegd door een leesconsulent van de bibliotheek. Zij leert pedagogisch medewerkers om niet alleen het boek te gebruiken tijdens het voorlezen, maar ook andere attributen die een rol spelen in het verhaal. Het doel van de samenwerking is dat kinderen meer plezier krijgen in lezen en boeken. Ook willen de bibliotheek en Kindergarden dat ouders worden betrokken zodat ook zij thuis meer gaan voorlezen.

Taalachterstand

Als de proef een succes wordt, wil de biliotheek van Rotterdam met nog meer kinderdagverblijven en peuterspeelzalen gaan samenwerken. De nadruk ligt op samenwerking met opvanglocaties in wijken waar aantoonbaar veel taalachterstand voor komt onder kinderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.