Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Robert M krijgt 18 jaar cel en tbs

Marianne Velsink
Uitspraak

Robert M. krijgt 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Dit besloot de rechtbank maandag nadat het OM 20 jaar cel en tbs had geëist. M’s partner Richard van O. kreeg 6 jaar gevangenisstraf opgelegd. Tegen hem was eerder 12 jaar geëist. Voor de slachtoffers is een schadevergoeding vastgesteld van 8000 euro.

Glas water
Gedurende de uitspraak van de rechter zorgden M. en O. herhaaldelijk voor onrust door de rechter tegen te spreken. Robert M. gooide zelfs water naar de rechter die het voorval negeerde en verder ging met het voorlezen van het vonnis. M. gooide het water toen de voorzitter van de meervoudige kamer inging op punten van de verdediging die volgens hen zouden moeten leiden tot strafvermindering. Volgens de advocaten zou M. minder straf moeten krijgen, onder meer omdat hij heeft meegewerkt aan het onderzoek. Maar de rechter zei dat wat M. heeft misdaan, zo zwaar is, dat dit niet zal leiden tot die strafvermindering.

Schokkend
De rechter noemde de handelingen van Robert M schokkend en verbijsterend. Volgens de rechtbank ging M zeer geraffineerd te werk en is er geen sprake van verzachtende omstandigheden. Wel is M. verminderd toerekeningsvatbaar en is er kans op recidive. De rechtbank neemt hierin de conclusies van het Pieter Baan Centrum over, hoewel M nooit heeft meegewerkt aan onderzoek. Deze weigerachtige houding van Robert M. staan de conclusies niet in de weg, vindt de rechtbank.

Huiszoeking Robert M.
Aan het begin van de zaak maakte de rechter al bekend dat de huiszoeking van de woning van Robert M. wel rechtmatig was. M’s advocaten hadden voor vrijspraak van hun client gevraagd omdat er onvoldoende grond was voor huiszoeking. Het bewijsmateriaal zou hierdoor ongeldig zijn. De rechtbank gaat hierin niet mee.

Hoger beroep Van O.
Medeverdachte Richard van O. wordt op een aantal zaken vrijgesproken, waaronder het medeplegen van de daden van Robert M. Volgens de rechtbank was O’s rol faciliterend. Hj zorgde ervoor dat M. kon doen wat hij met de kinderen wilde doen. Richard van O. maakte meteen bekend in beroep te gaan tegen het vonnis van de rechtbank in zijn zaak. Volgens de advocaat van Van O. Erik van Kregten gaat het om een genuanceerde uitspraak, maar zitten er elementen in die hoger beroep rechtvaardigen. Zo gaat de rechtbank er volgens de raadsman ten onrechte vanuit dat Van O. al vanaf 2006 wist dat zijn partner Robert M. stelselmatig heel jonge kinderen stelselmatig misbruikte. Van O. zegt dat hij dit pas vanaf 2009 wist.

Lees meer in het Dossier Rechtszaak Robert M. >>

Foto: ANP

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.