Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Risicoprofielen kinderopvang moeten openbaar’

Een grote meerderheid van de Kamer vindt dat het risicoprofiel van kinderopvangorganisaties openbaar moet worden gemaakt. Deze profielen zijn nu alleen bekend bij de inspectie en de gemeente.
Risicoprofiel openbaar.jpg
Een houder weet niet of hij een groene

Een motie hierover van Kamerleden Linda Voortman (GroenLinks) en Keklik Yücel (PvdA) werd gesteund door  141 Kamerleden. Voortman en Yücel denken dat het openbaar maken van de risicoprofielen leidt tot meer duidelijkheid over de werkwijze van toezichthouders en de manier waarop zij conclusies trekken over risico’s en kwaliteit. Dit vergroot de kans op een dialoog over risico’s en kwaliteit en spoort kinderopvanghouders aan tot verbeteringen.

Groen tot en met Rood

In andere sectoren zou het al heel gebruikelijk zijn dat toezichthouders hun data en inspectieresultaten publiceren. In de kinderopvang koppelt de toezichthouder wel een inspectieverslag terug waarin staat of een locatie voldoet aan alle (kwaliteits)eisen. Maar de inhoud van het risicoprofiel wordt niet gedeeld. Zo weet een houder niet of hij een groene, gele, oranje of rode locatie heeft. Op basis van de kleur wordt bepaald hoe intensief een locatie geïnspecteerd moet worden. Groene locaties krijgen minder vaak een bezoek dan rode locaties.

Welke kleur uw locatie heeft (rood, oranje, geel of groen) is afhankelijk van of er zorgen zijn over uw locatie. Lees hier hoe het zit

Inzicht ouders

De Kamer verzoekt de regering nu om te onderzoeken hoe gemeenten gestimuleerd kunnen worden om de gegevens openbaar te maken. Dit kan bijvoorbeeld via een landelijke database. Ook willen Kamerleden een voorstel hoe ouders inzicht kunnen krijgen in deze resultaten. Het verzoek is om voor 1 september 2016 terugkoppeling hierop te geven.

Download de motie van Voortman en Yücel hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.