Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rekenhulp beroepskracht-kindratio beschikbaar na Wet IKK

Als de Eerste en Tweede Kamer definitief akkoord gaan met de Wet Innovatie Kwaliteit Kinderopvang (IKK), verandert de beroepskracht-kindratio (bkr) vanaf 1 januari 2018. Om kinderopvangorganisaties duidelijkheid te geven over wat hiervan de gevolgen zijn, heeft de Rijksoverheid een voorlopige rekenhulp vrijgegeven.
1Rekentool-BKR.jpg
Is de horizontale babygroep nog wel betaalbaar? Wat te doen met horizontale groepen op de bso? Moeten de uurtarieven vanaf 2018 gaan veranderen of misschien zelfs het pedagogische beleid? - Foto: Fotolia

Het zijn misschien wel de meest besproken kwaliteitsmaatregelen van de Wet IKK: de nieuwe ratio voor baby’s en voor 7-plussers. Die voor baby’s gaat veranderen van één beroepskracht op vier baby’s naar één beroepskracht op drie baby’s. Voor de bso wordt de ratio juist verruimd: Vanaf dat een kind 7 jaar is, mag een pm’er 12 kinderen opvangen. Dit zijn er nu nog 10 per pm’er. Maar voor beide rekenmodellen geldt dat er meer omstandigheden zijn die de bkr beïnvloeden. Bijvoorbeeld of het om een verticale of horizontale groep gaat en van welke leeftijd de overige kinderen in de groep zijn.

Uurtarief aanpassen?

Dit zorgt voor verwarring bij kinderopvangondernemers, – managers en –eigenaren. Is de horizontale babygroep nog wel betaalbaar? Wat te doen met horizontale groepen op de bso? Moeten de uurtarieven vanaf 2018 gaan veranderen of misschien zelfs het pedagogische beleid? Met de voorlopige rekenhulp kan worden berekend hoeveel pm’ers er na 2018 voor een bepaalde groep ingezet moeten worden. Dit geldt natuurlijk alleen als de Wet IKK door de Tweede en Eerste Kamer definitief aangenomen wordt.

Download de voorlopige rekenhulp via de website van de Brancheorganisatie of BOinK

Het ministerie van Sociale Zaken heeft het ontwerpbesluit Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) uitgewerkt en gedeeld met de Eerste en Tweede Kamer. In zogenoemde algemene maatregelen van bestuur zijn de aangekondigde kwaliteitsregels, zoals een andere ratio voor babygroepen en nieuwe eisen voor het pedagogisch beleidsplan, verder geconcretiseerd. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.