Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Recordaantal huishoudens ontvangt kinderopvangtoeslag

Marianne Velsink
Het gaat goed met de vraag naar kinderopvang. Nog niet eerder keerde de Belastingdienst voor zoveel kinderen kinderopvangtoeslag uit als in 2017. Toen ontvingen ouders in totaal 2,3 miljard euro voor 882 duizend kinderen.
iStock

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). We berichtten vorige week al op Kinderopvangtotaal dat het aantal kinderen in het eerste kwartaal van 2018 vergeleken met een jaar ervoor in de kinderopvang met 62.000 steeg. In 2017 groeide dat aantal ook al, maar dan met 64.000. Dat leidt ertoe dat het aantal kinderen waarvoor kinderopvangtoeslagslag wordt uitgekeerd niet eerder zo hoog is geweest. Tussen 2009 en 2011 steeg het aantal ook richting de 800.000, maar in 2017 lag het er met 882.000 ver boven.

Harmonisatie

De groei is alleen te zien in de dagopvang en de buitenschoolse opvang. Het aantal kinderen dat door gastouders werd opgevangen, bleef nagenoeg gelijk. De groei in de dagopvang komt deels door de omvorming van peuterspeelzalen tot kinderopvanglocaties. Maar ook de buitenschoolse opvang groeide goed in 2017.

Hoogste inkomens

De meeste huishoudens die kinderopvangtoeslag ontvingen in 2017 hebben een relatief hoog besteedbaar inkomen. In 2017 behoorde ruim 62 procent van de huishoudens met kinderopvangtoeslag tot de 30 procent hoogste inkomens. Hoe meer ouders verdienen, hoe minder kinderopvangtoeslag zij ontvangen. Gemiddeld betaalden ouders 31 procent van de declarabele opvangkosten zelf.

Lage inkomens

Het CBS zoomde in op de inkomensgroepen. Lage inkomensgroepen betaalden 10 procent van de opvangkosten zelf terwijl de hoogste inkomensgroepen de helft van de kosten moesten betalen. De hoogste inkomens kregen gemiddeld ruim 7000 euro aan opvangkosten. Dat is ruim duizend euro meer dan lagere inkomens. Dat komt omdat de hoogste inkomens gemiddelde de meeste opvanguren declareerden.

Bekijk hier tabellen en meer uitleg van het CBS


In het eerste kwartaal van 2018 kwamen 62.000 kinderen meer naar de kinderopvang vergeleken met het eerste kwartaal van 2017. De helft daarvan (31.000 kinderen) ging naar het kinderdagverblijf. Die groei komt gedeeltelijk door de harmonisatie. Deze cijfers bracht het ministerie van Sociale Zaken naar buiten. Lees meer


 

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.