Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Rechtszaak Stint: kinderopvangorganisaties krijgen mogelijk schadevergoeding

Een rechtbank in Groningen heeft zich uitgesproken over een zaak die branchevereniging BK namens ruim 150 leden heeft aangespannen tegen het verbod op de Stint enkele jaren geleden. Dit verbod is 'onzorgvuldig tot stand gekomen,' aldus de rechter, die in de uitspraak benadrukt dat verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen goed moet nadenken over een schadevergoeding.
Beeld via Stintum

De Stint werd verboden nadat in 2018 vier kinderen om het leven kwamen bij een spoorwegovergang in Oss. Dit verbod betekende een schadepost voor kinderopvangorganisaties die op zoek moesten naar vervangend vervoer.

De rechter zegt nu dat het verbod destijds niet terecht was. Dat na het ongeluk in Oss bleek dat het voertuig niet aan bepaalde eisen voldeed, was namelijk al bekend toen de Stint werd toegelaten, tot de openbare weg. De rechtbank vraagt de minister ‘nadrukkelijk mee te nemen dat compensatie van de eisers aan de orde is’.

Blij met de uitspraak

‘We moeten de uitspraak nog goed bestuderen, maar de hoofdlijn is dat de minister haar besluit om de Stint definitief van de weg te halen, moet heroverwegen,’ aldus BK-voorzitter Emmeline Bijlsma in een reactie. ‘Als het besluit blijft staan dat de Stint van de weg moet, dan moet een vorm van compensatie voor de geleden schade worden geboden.’

De BK heeft zich vanaf de schorsing van de Stint intensief bezig gehouden met het dossier. ‘Met de hele bezwaarprocedure en uiteindelijk deze rechtszaak hebben we de belangen van onze leden met grote volharding behartigd. We zijn daarom blij met deze uitspraak,’ aldus Bijlsma.

Inmiddels is de Stint vervangen door een opvolger, de BSO Bus. Het Waarborgfonds & kenniscentrum Kinderopvang heeft in samenspraak met de BK, BMK en BOinK een speciale webpagina ingericht met informatie en hulpmiddelen voor veilig gebruik van de BSO Bus. Lees hier het hele verhaal.

2 REACTIES

  1. Ontzettend fijn te lezen dat Edwin Renzen als persoon en als ondernemer in ere is hersteld. Wat moet dat een feest zijn geweest bij jullie thuis en in het bedrijf.
    Wij gaan op zeker met deze rechtspraak aan de gang om in ieder geval ook ons gelijk te halen dmv het verkrijgen van een vergoeding voor de geleden schade aan onze organisatie. Door middel van een schadevergoeding kan voor ons ook een heleboel goedgemaakt worden. tenslotte hebben wij door wegnemen van de Stint de BSO moeten sluiten. Gewoon omdat wij zonder de Stint onze BSO niet meer rond kregen. Ouders die enorm teleurgesteld waren, kinderen die verdrietig waren en naar andere BSO organisaties moesten verhuizen. Personeelsleden die er werkten zijn naar huis gestuurd. Dus ja, een schadevergoeding is zeker op zijn plaats. Laat Cora van Nieuwenhuizen maar eens nadenken over alle ellende die zij heeft uitgestrooid over zoveel kinderopvangorganisaties.

    Waar wij absoluut niet aan voorbij willen gaan is het zeer ernstige ongeluk wat gebeurd is in Oss met de arme kinderen, ouders, leidster en kinderopvang organisatie. Dit is verschrikkelijk, maar staat los van de schade die wij ervan hebben opgelopen. Cora van Nieuwenhuizen moet zich schamen. Het zou niet misstaan wanneer zij zou aftreden als minister.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.