Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rechter roept halt toe aan toeslag voor peuteropvang

Kinderopvangtoeslag

De rechtbank van Middelburg heeft een halt toegeroepen aan gemeenten die peuterspeelzalen omzetten in peuteropvang zodat ouders  kinderopvangtoeslag kunnen opstrijken. Volgens de rechtbank is vermelding in het LRKP (Landelijk Register) niet voldoende om voor kinderopvangtoeslag in aanmerking te komen.

Tweeverdieners
Het bespaart gemeenten  subsidiegeld om ouders gebruik te laten maken van peuteropvang in plaats van een gesubsidieerde plek in de peuterspeelzaal. Omdat veel gemeenten ontdekten dat ook tweeverdieners hun kinderen naar de (gesubsidieerde) peuterspeelzaal brengen, dachten ze dit op te lossen door peuterspeelzalen voortaan onder de noemer peuteropvang te plaatsen met de beroepskracht-kindratio volgens de wet Kinderopvang en een vermelding in het Landelijk Register.

Combinatie arbeid en zorg
De rechter vindt dat de invulling van de opvang moet bepalen of een ouder kinderopvangtoeslag krijgt of niet. Kinderopvang heeft als doel om voor ouders de combinatie van zorg en arbeid mogelijk te maken. Dit is niet mogelijk binnen de openingstijd van peuteropvang/de peuterspeelzaal van 2,5 uur aldus de rechter. Er kan dus geen koppeling gemaakt worden met de kinderopvangtoeslag.

Nader onderzoek
Deze uitspraak kan vergaande consequenties hebben voor de overlevingskansen van het peuterspeelzaalwerk. Het ministerie van SZW heeft in een eerste reactie laten weten dat het uitsluiten van peuteropvang niet strookt met het beleid dat zij voeren en wil het knelpunt nader onderzoeken. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is gealarmeerd.

Bron: jso.nl
Foto: Stock.xchng

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.