Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psycholoog Vervaet: ‘Kinderen worden opgejaagd’

‘We jagen kinderen steeds meer op om dingen te doen waar ze nog niet aan toe zijn’: dit vindt ontwikkelingspsycholoog Ewald Vervaet. Hij uit op dinsdagavond 4 mei in het telvisieprogramma editie.nl zijn zorgen over deze ‘psycho-fok-industrie’ en hoe de hele maatschappij hierop is ingericht.

Bikini met cups voor 7-jarigen
Als voorbeeld noemt Vervaet onder andere het populaire babyzemmen. Hoewel een kleuter pas toe is aan het zichzelf voortbewegen in het water zonder drijfhulpmiddelen, wordt beweerd dat baby’s al kunnen zwemmen. Peuters zouden al kunnen voetballen, terwijl ze in werkelijkheid slechts achter een bal aan hollen en tegen ballen trappen. Een ander typisch voorbeeld vindt Vervaey de bikini’s voor meisjes van 7/8 jaar oud met ingebouwde cups.

Letters stampen: effectief?
Maar Vervaet wijst ook naar scholen die teveel haast maken met het aanleren van letters bij jonge kinderen. Zo krijgen kleuters letters ingestampt zonder dat ze al kunnen lezen, volgens een berekening leert een kleuter gemiddeld 22 uur per letter. Zou het onderwijs later beginnen met het aanleren van letters, bijvoorbeeld als kinderen tussen de 6,5 tot 8,5 jaar zijn, dan is dat veel effectiever en sneller.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.