Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prijs voor opleiding pedagogisch medewerker

De opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang is gekozen tot Opleiding van het jaar 2013 van het ROC Horizon College in Noord Holland. Vernieuwend aan deze mbo-opleiding is dat de theorie praktijkgericht wordt aangeboden.
Prijs voor opleiding pedagogisch medewerker
Foto: ANP Koen Suyk

Het praktijkgericht onderwijs is specifiek voor de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang van het Horizon College. Het gaat om theorie-onderdelen zoals kwaliteitszorg, kennis van wetgeving en veiligheid, het opstellen van beleidsplannen. De overstijgende samenwerking tussen de twee onderwijsteams en het werk- en bedrijfsveld gaven voor de jury de doorslag om deze opleiding te bekronen met de titel “Opleiding van het jaar 2013”. Het project is volgens het ROC inmiddels zo succesvol dat een aantal leerlingen serieus nadenkt om zelf een kinderdagverblijf te starten.

Potentiële klanten

Tijdens de opleiding krijgen leerlingen de opdracht een virtueel kinderdagverblijf op te zetten. Door middel van deze opdracht worden theorievakken geïntegreerd in de praktijk en interessanter gemaakt voor de leerling. Daarnaast leren de studenten tijdens de mbo-opleiding om mee te werken aan de wensen van potentiële klanten. Het idee is dat klanten meer willen betalen als ze daar iets speciaals voor terug krijgen. Dit stimuleert leerlingen na te denken over hun visie op kinderopvang en voor hen het ideale kinderdagverblijf te ontwikkelen. Zo werken leerlingen onder meer het idee uit om een antroposofisch en islamitisch kinderdagverblijf op te zetten.

Specialistische vakkennis

Bij de ontwikkeling van de plannen voor praktijk en onderwijs is ook het werkveld en het bedrijfsleven betrokken. Gastdocenten leveren specialistische vakkennis. Op deze manier haalt de school de praktijk naar binnen. Leerlingen werken samen met andere opleidingen binnen het Horizon College. Zo zijn bijvoorbeeld leerlingen van de afdeling Bouwkunde betrokken bij het maken van professionele tekeningen voor de ruimte van het virtuele kinderdagverblijf. Leerlingen van de afdeling ICT werken aan de ontwikkeling van een website.

Vernieuwing

De mbo-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang wordt door het Horizon College op de locaties Alkmaar en Hoorn aangeboden. Het Horizon College deelt elk jaar de prijs uit aan een onderwijsteam dat de opleiding vernieuwd heeft. De prijs wordt voor de tiende keer uitgereikt.