Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pm’ers sensitiever door video-feedback

Video-feedback draagt eraan bij dat pedagogisch medewerkers die op het kinderdagverblijf werken sensitiever zijn. Dit ontdekte de Leidse onderzoeker en promovenda Claudia Werner. Sensitieve responsiviteit (het adequaat reageren op signalen van kinderen) is een belangrijke interactievaardigheid waarop nog altijd matig wordt gescoord.
Pm'ers sensitiever door video-feedback
Foto: ANP

Werner deed onderzoek naar een training van het Centrum voor Gezinsstudies van de Universiteit Leiden. Deze training, met de lange titel Video-Feedback Intervention to promote Positve Parenting and Sensitive Discipline richtte zich voorheen op ouders en gastouders. Werner paste de methode aan voor gebruik in kinderdagverblijven.

Een puzzel maken

Dat bleek effect te sorteren. Werner zag dat de training de opvatting van pm’ers over sensitief opvoeden verbeterde en dat dat in de praktijk terug te zien was. Dat kwam vooral tot uiting tijdens voorgestructureerde situaties zoals voorlezen, een puzzel maken en opruimen. Pedagogisch medewerkers gedroegen zich in die situaties sensitiever dan pedagogisch medewerkers in de controlegroep die de training niet hadden gevolgd.

Werner deed ook onderzoek naar de samenhang tussen geluid en het emotionele welbevinden van kinderen in het kinderdagverblijf. Werner zag dat kinderen minder ontspannen waren in een lawaaiige groep maar zich ook niet op hun gemak voelden als de groep heel stil was. Lees meer

Taal- en interactietraining

Het effect van Video Interactie Begeleiding wordt door veel hoogleraren en onderzoekers onderkend. In de huidige discussie over de vijf uitverkoren taal- en interactietrainingen speelt VIB ook een rol. Eén van de vijf trainingen heeft geen VIB-training en is wat de hoogleraren betreft onder andere daarom niet bewezen effectief. Bijzonder hoogleraar Onderwijsleerprocessen Ron Oostdam  zei dit in het NRC.

Verschil VIPP en VIB

Overigens benadrukt Werner dat VIPP (Video-Feedback Intervention to promote Positve Parenting) niet hetzelfde is als VIB. ‘VIPP is een gestandaardiseerde methode gebaseerd op de gehechtheidstheorie. De training is de afgelopen dertig jaar zeer uitgebreid op effectiviteit getoetst. Bij VIB is het toetsen van de effectiviteit veel minder goed mogelijk en zijn er wisselende resultaten gerapporteerd. Dit komt doordat de aanpak wat minder gestandaardiseerd is. Het aantal sessies en de inhoud van de sessies verschilt bij VIB vaak per trainer.’

Sensitieve responsiviteit: wat is dat ook alweer precies? Weblogger en ROC-docente Judith Kuiten schreef een serie over de zes interactievaardigheden. In een humoristische, maar vooral informatieve weblog praat ze je bij over wat sensitieve responsiviteit is. Naar de blog.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.