Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pm’ers lezen vaker voor met BoekStart in de kinderopvang

Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen die deelnemen aan BoekStart in de kinderopvang besteden structureel aandacht aan (voor)lezen. Ongeveer 85% van de pedagogisch medewerkers leest daar dagelijks voor.

Dat is 10% meer dan in instellingen die niet deelnemen aan BoekStart in de kinderopvang.

Het leesbevorderingsprogramma BoekStart in de kinderopvang is gestart in 2010 met een pilot in een aantal provincies. Inmiddels leest 24% van alle kinderopvanglocaties in Nederland met het leesbevorderingsprogramma, blijkt uit cijfers van de Stichting Lezen. Daardoor komen circa 97.000 kinderen tussen 0 en 4 jaar in aanraking met boeken en (voor)lezen.

Leesbevordering en digitale geletterdheid

BoekStart in de kinderopvang bevat verschillende onderdelen. Voor medewerkers in de kinderopvang is er een eigen informatiekanaal: www.boekstartpro.nl. Deze site biedt informatieve en ondersteunende materialen over leesbevordering en digitale geletterdheid bij kinderen van 0 tot 4 jaar.

Daarnaast helpen bibliotheken de kinderopvangorganisaties om ervoor te zorgen dat de kinderen van jongs af aan veel en vaak met boeken in aanraking komen en dat op de opvang een goed (voor)leesklimaat heerst. De bibliotheken adviseren bijvoorbeeld over het inrichten van een leeshoek, het opbouwen van een startcollectie van geschikte boeken en het ontwikkelen van een (voor)leesbeleid en een voorleesplan. Ook bieden ze scholing aan voor medewerkers.

VVE-beleid

BoekStart in de kinderopvang is onderdeel van het bredere programma Kunst van Lezen. In het kader van dat bredere leesbevorderingsprogramma worden naast BoekStart ook lokale, provinciale en landelijke leesbevorderingsnetwerken gevormd. In vrijwel alle gemeenten is hierdoor een leesbevorderingsnetwerk actief waarin bibliotheken op strategisch, beleidsmatig en uitvoerend niveau samenwerken met onder andere de kinderopvang. Ook wordt samengewerkt met gemeenten, die de middelen beschikbaar stellen om echt werk te kunnen maken van leesbevordering. Zo kan een gemeente bijvoorbeeld VVE-beleid en -middelen inzetten om BoekStart in de kinderopvang te versterken.


Kunst van Lezen is een onderdeel van het actieprogramma Tel mee met Taal. Het programma loopt tot 2024 en is opgezet door de ministeries van OCW, SZW, VWS en BZK om laaggeletterdheid te voorkomen en te bestrijden.

Lees ook: Steeds meer kinderopvanglocaties beschikken over opgeleide voorleescoördinatoren, zo blijkt uit de Monitor Boekstart in de kinderopvang 2018. Daarvan heeft ongeveer tweederde een voorleesplan. Maak hier een speerpunt van, ook als een voorleescoördinator ontbreekt, luidt één van de aanbevelingen van het BoekStartkernteam dat de Monitor analyseerde. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.