Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pleidooi: toegankelijke opvang voor alle kinderen van 0-4 jaar

Ieder kind moet dezelfde kansen krijgen om zijn of haar talenten te ontwikkelen. De eerste jaren zijn daarvoor van cruciaal belang. Zeven landelijke organisaties pleiten daarom voor het recht op toegang tot kinderopvang van 16 uur per week, voor alle kinderen van nul tot vier jaar. Tot gratis opvang roepen de organisaties echter niet op.

pedagogische kwaliteit
AdobeStock

De coronacrisis heeft nog eens laten zien dat de kinderopvang van vitaal belang is. Niet alleen voor de arbeidsmarkt en economie, maar ook voor de ontwikkeling van jonge kinderen, aldus de zeven organisaties. Het gaat om de brancheorganisaties BOinK, BK en BMK, en omVNG, SWN, PO-Raad en Regiegroep Kindcentra 2020.

De kinderopvang in Nederland is echter niet voor iedereen bereikbaar en betaalbaar, vervolgt het pleidooi. Het kinderopvangstelsel is versnipperd en onnodig ingewikkeld. De financiering is ingewikkeld voor ouders, kinderopvangorganisaties en gemeenten.

Geen gratis opvang

Het systeem werkt kansenongelijkheid en segregatie in de hand, al vóór het vierde levensjaar van het kind. Dat moet anders, aldus het pleidooi. ‘De tijd is rijp voor inclusieve kindvoorzieningen zodat alle kinderen dezelfde kansen krijgen en met zo weinig mogelijk achterstanden aan de basisschool beginnen. Voor kinderen die met een achterstand aan de basisschool beginnen, is het lastig deze nog in te halen.’

Opvallend is dat de organisaties niet oproepen tot gratis kinderopvang, zoals enkele politieke partijen willen. De organisaties pleiten wel voor een eenduidig stelsel voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar met één wettelijk en financieel kader. Dit moet leiden tot laagdrempelige toegang tot voorzieningen voor 0-4 jarigen met het recht op 16 uur per week, 52 weken per jaar.

Drempels voor ouders

De complexiteit en de kosten van het huidige stelsel werpen drempels op voor ouders, aldus het pleidooi. Zoals het feit dat hun recht op kinderopvangtoeslag verandert zodra hun werksituatie verandert. Dit brengt onzekerheid mee voor een groep ouders zonder vaste baan. Voor gemeenten en voor ondernemers leidt het stelsel tot administratieve lasten. Daar zijn hoge uitvoeringskosten mee gemoeid.

De organisaties stellen hier onder meer de volgende veranderingen tegenover:

  • Eén wettelijk en financieel kader
  • Investeringsmiddelen voor kwaliteit en opleidingen
  • Voor alle ouders dezelfde financiële voorwaarden (de ouderbijdrage mag geen belemmering zijn voor deelname)
  • De mogelijkheid voor gemeenten om financiële drempels voor ouders te beslechten en een voldoende aanbod te garanderen.

Investering

Een recht op kinderopvang voor alle 0 tot 4 jarigen helpt bij het tegengaan van de toenemende kansenongelijkheid en segregatie, besluiten de organisaties hun pleidooi. ‘Ieder kind heeft baat bij kinderopvang: kinderen met een achterstand, kinderen van werkende ouders én van niet werkende ouders. Ouders en kinderen met verschillende achtergronden ontmoeten elkaar. Tegelijkertijd draagt het bij aan een grotere maatschappelijke- en arbeidsparticipatie en aan de economische ontwikkeling. Het is een investering in onze samenleving die zich dubbel en dwars terugverdient.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.