Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PACT voor kindcentra stopt, maar de beweging gaat door

PACT voor Kindcentra, als programma van activiteiten gesteund door Het Kinderopvangfonds, stopt. Volgens Gijs van Rozendaal, voorzitter van Het Kinderopvangfonds, gaat de beweging voor kindcentra wel door en zal het Platform Kindcentra een spin in het web blijven. Van Rozendaal kijkt trots terug op de verbinding die tot stand is gekomen tussen zoveel partijen en op wat er is bereikt.

PACT voor Kindcentra is een project van Het Kinderopvangfonds. Doel van het project was het streven naar een goede start en de toegang tot een rijk dagarrangement voor alle kinderen. Veel mensen waren actief binnen PACT. De PACT-ambassadeurs ondersteunden de praktijk, de opleidingentafel verkende wat er aan opleidingen nodig is, de kennistafel verbond wetenschap en praktijk. Kindcentra 2020, onderdeel van PACT voor Kindcentra, en het Platform Kindcentra voerden de lobby voor een toegangsrecht tot kinderopvang voor elk kind, ongeacht het al dan niet werken van hun ouders.

De beweging gaat door

Hoewel het programma PACT voor Kindcentra stopt, gaat de beweging voor de ontwikkeling van kindcentra en een toegangsrecht tot kinderopvang voor elk kind door, meldt Van Rozendaal op de site van PACT voor kindcentra. ‘Het Platform Kindcentra neemt deze uitdaging op zich. Het Platform bestaat uit vertegenwoordigers van werknemers-, sector- en ouderorganisaties uit kinderopvang en primair onderwijs en ‘aanpalende’ organisaties die betrokken zijn bij het jonge kind vanuit de sectoren kunst, cultuur, sport, jeugdzorg, jeugdgezondheidszorg, emancipatie, wetenschap en meer.

Heb je je al ingeschreven voor de gratis nieuwsbrief van Zosja? Zosja is het online platform dat je helpt om toe te werken naar een IKC of het klaar te maken voor de toekomst. Zosja levert nieuws, duiding, achtergronden, tools en inspiratie over de wereld van IKC’s. Voor een gratis abonnement, klik hier.

Het Platform Kindcentra zal ook een aantal nieuwe initiatieven oppakken die de praktijk en de politiek stimuleren tot het nemen van verdere stappen. Zo hebben leden van het Platform de afgelopen maanden gewerkt aan een position paper over de ‘rijke schooldag. Het Platform zal de uitwerking en de implementatie van het regeerakkoord nauwgezet blijven volgen.’

Nieuwe initiatieven

De organisaties binnen het Platform zullen in 2023 en in 2024 een reeks van nieuwe initiatieven oppakken. De opleidingentafel wordt doorgezet, de kennistafel zoekt naar nieuwe wegen om onderzoek rondom de ontwikkeling van Kindcentra verder vorm te geven. Op dit moment is het onderzoek naar de peuter- en kleutergroepen in volle gang.

Het CAOP werkt aan het programma ‘Onderwijs op Maat’ en werkt aan een functiewaardering voor medewerkers van kindcentra, die als basis gebruikt kan worden voor het gesprek over één cao voor kindcentra. NOC*NSF werkt volop aan het programma voor de gezonde generatie.

De sectororganisaties binnen het Platform stemmen, in een structureel overleg, onderling af hoe de lobby te organiseren over de invulling van het regeerakkoord. Zij verkennen ook met elkaar hoe ze het pleidooi voor een generiek toegangsrecht voor alle kinderen op kinderopvang op de agenda kunnen houden.

Zosja

Zosja, als communicatiekanaal van ontwikkelingen rondom kindcentra, maakt ook deel uit van het Platform. Iedereen die graag op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen rondom integrale kindcentra kan zich blijven voeden via de nieuwsbrief van Zosja.

Bron: PACT voor kindcentra

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.