Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders willen meer kinderopvang en minder betalen

Bert Bukman
Werkende ouders willen een verandering van de inrichting en de financiering van het kinderopvangstelsel. Dat blijkt uit onderzoek van FNV en Stichting Voor Werkende Ouders. De meeste ouders zijn zeer tevreden over de kwaliteit van de opvang. Wel zouden opvangorganisaties hun financiën openbaar moeten maken.
ouders
© AleksandarNakic / Getty Images / iStock

Twee op de drie deelnemers aan het onderzoek geeft aan voorstander te zijn van gratis kinderopvang of tegen een kleine vergoeding. Eén op de drie ouders geeft aan meer uren te gaan werken als de opvang gratis zou zijn.

Aan het onderzoek deden 879 ouders mee.De werkende ouders hebben een duidelijke mening over de financiering en geldstromen rondom kinderopvang. 59% vindt de kinderopvang te duur en 66% van de ouders vindt het huidige systeem van kinderopvangtoeslag en gemeentelijke bijdragen te ingewikkeld. Van de ondervraagden ervaart 40% de Belastingdienst als drempel bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag.

Los van onderwijs

Judy Hoffer, lid van het dagelijks bestuur van de FNV, zegt hierover: ‘Dit onderzoek maakt duidelijk dat het tijd is voor een nieuw opvangstelsel. Het is nu te ingewikkeld en niet transparant, het staat in veel gevallen nog te los van het onderwijs. De huidige organisatie van kinderopvang vormt een blokkade voor ouders om meer uren te werken en draagt er aan bij dat driekwart van de vrouwen in deeltijd werkt en niet economisch zelfstandig is. Kinderopvang moet daarom anders georganiseerd worden en moet een prominent onderwerp zijn in de formatie.’

Keukentafel

Marjet Winsemius van Stichting Voor Werkende Ouders vult aan: ‘Het moet van de keukentafel naar de formatietafel. Ouders vinden het systeem te ingewikkeld. Kinderopvang draagt bij aan ontwikkelingskansen voor kinderen als het voor alle kinderen toegankelijk is. Een nieuw stelsel is dus nodig om ouders te ontzorgen, ontwikkelingskansen voor kinderen te vergroten en ouders de ruimte te bieden om meer te gaan werken.’

Kwaliteit opvang

De ondervraagde ouders zijn tevreden over de kwaliteit van de kinderopvang. Slechts 3% vindt de kwaliteit ontoereikend. Ook is ruim de helft van de ouders positief over meer samenwerking tussen scholen en kinderopvang. Zo vindt 60% van de ouders dat medewerkers op de buitenschoolse opvang (bso) kunnen worden ingezet op scholen ter ondersteuning van het onderwijs.

Financiën

Bijna de helft van de ouders vindt dat de winst in de kinderopvang geïnvesteerd moet worden in de verbetering van kinderopvang. Winst maken mag geen doel zijn. En nog eens ruim een kwart vindt dat oudercommissies en personeel daar ook zeggenschap in moeten hebben. Zeven op de tien van de ouders vinden bovendien dat kinderopvangorganisaties hun financiën openbaar zouden moeten maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.