Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders willen betere aansluiting tussen opvang en school

Ruim de helft van de ouders zou graag zien dat de kinderopvang en het basisonderwijs nog beter op elkaar aansluiten, bijvoorbeeld door opvang en onderwijs in hetzelfde gebouw. Ook vinden zij dat de financiering van de dagopvang en buitenschoolse opvang minder ingewikkeld moet.
onderzoek ouders naar kinderopvangsysteem
iStock

Dat blijkt uit een onderzoek van Ouders & Onderwijs en Het Kinderopvangfonds.

Meer dan de helft van de ouders is te spreken over de samenwerking van de basisschool met zowel de dagopvang (56 procent) als de buitenschoolse opvang (65 procent). Over de buitenschoolse opvang zijn dus meer ouders tevreden, maar ook meer ouders uitgesproken ontevreden, aldus de onderzoekers. De helft van de ouders geeft aan dat een betere samenwerking tussen school en opvang hen zou ontzorgen.

Tijden afstemmen

De samenwerking tussen basisschool en buitenschoolse opvang bestaat er nu vooral uit dat de tijden afgestemd worden zodat kinderen tijdens studiedagen en vakantie worden opgevangen. Ouders zien graag dat die samenwerking wordt uitgebreid en dat er, meer dan nu, een overdracht is tussen school en opvang als het kind uit school komt. 55% is er voorstander van dat school en opvang één organisatie worden. Daarnaast willen ouders graag dat de ontwikkeling van het kind wordt bijgehouden en daarover regelmatig overleg is.

Een meerderheid van de ouders is het er bovendien mee eens dat sommige taken van leraren door BSO-medewerkers of onderwijsassistenten gedaan kunnen worden (69%). Daarnaast vindt 59% van de ouders dat een schooldag langer mag duren als er tussendoor meer tijd is voor ontspanning, sport en spel. Dit alles sluit aan bij de ontwikkeling van integrale kindcentra (IKC’s).

Gratis kinderopvang

Bijna één op de drie ouders (30%) vindt het huidige financiële systeem te ingewikkeld en slechts 48% vindt het gemakkelijk om de toeslag aan te vragen. Ongeveer de helft van de ouders vindt de kosten voor de opvang passend. Maar hoe meer uren opvang ouders afnemen, hoe vaker ze de kosten te hoog vinden.

Een behoorlijke groep ouders is bovendien voorstander van een vorm van gratis kinderopvang: twee dagen gratis dagopvang voor ouders met een laag inkomen (55 procent), twee of meer dagen gratis kinderopvang voor alle kinderen onder de 4 jaar (56 procent) of alle kinderopvang gratis (38 procent). Een meerderheid van de ouders denkt dat een paar dagen gratis kinderopvang voor meer kansengelijkheid kan zorgen.

Bekijk de onderzoeksresultaten hier >>

Heb je je al ingeschreven voor de gratis nieuwsbrief van Zosja? Zosja is het nieuwe online platform dat je helpt om toe te werken naar een IKC of jouw IKC klaar te maken voor de toekomst. Zosja levert je nieuws, duiding, achtergronden, tools en inspiratie over de wereld van de IKC’s. Voor een gratis abonnement, klik hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.