Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Veel ouders vinden het binnenklimaat op de kinderopvang van slechte kwaliteit

Een kwart van de ouders vindt het binnenklimaat op de kinderopvang of school van slechte kwaliteit. Daarnaast geeft meer dan de helft van de ouders aan dat een gezond binnenklimaat belangrijk is bij het kiezen van opvang, basisschool of middelbare school. Dat blijkt uit onderzoek van Gezond Binnen, dat werd gehouden onder duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder. 
hoge temperatuur
Beeld: AdobeStock

Het onderzoek werd gedaan in opdracht van Gezond Binnen, het Nederlands kennisinstituut voor binnenklimaat. Ouders maken zich volgens het onderzoek grote zorgen over de effecten van een suboptimaal binnenklimaat. Zo zegt 22% van de ouders dat ze het aan hun kinderen merken als het binnenklimaat niet goed is. Ze hebben het dan over klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, droge ogen, allergieën en sufheid. 

Luchtkwaliteit matig

Het zijn vooral de vaders (52%) die ontevreden zijn over de luchtkwaliteit binnen de kinderopvang of school. ‘Het is zorgelijk dat zo veel ouders de kwaliteit van het binnenklimaat op scholen ondermaats vinden en het is tijd dat scholen hier meer aandacht aan besteden’, aldus Remi Hompe, directeur Binnenklimaat Nederland en voorzitter van Gezond Binnen. ‘Kinderen spenderen een groot gedeelte van hun dag op de kinderopvang, basisschool of middelbare school en daarom is een gezond binnenklimaat op juist die locaties enorm belangrijk. Te weinig frisse lucht, een verhoogd CO2-gehalte of onvoldoende daglicht hebben allemaal effect op de gezondheid en leerprestaties van kinderen. Met deze toch wel verontrustende cijfers hopen wij de gesprekken met scholen te openen, zodat ouders hun kinderen met een gerust hart kunnen achterlaten op deze locaties.’

Ondanks de alertheid van de ondervraagde ouders lijkt slechts 21% bereid om hierover in gesprek te gaan met school- of opvangleiding. 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.