Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders stappen over op peuterspeelzaal

Ouders stappen steeds vaker over van de kinderopvang naar de peuterspeelzaal. Soms met zo veel tegelijk, dat doelgroepkinderen door de wachtlijsten niet meer aan bod komen. De Brancheorganisatie Kinderopvang ziet een taak weggelegd voor de kinderopvang om deze kinderen op te vangen.
Ouders stappen over op peuterspeelzaal
Foto: ANP Photo

‘Wij zijn van mening dat de kinderopvang een grote bijdrage kan leveren in het wegwerken van achterstanden bij kinderen. In het kader van het tegengaan van segregatie zien wij grote voordelen in het onderbrengen van peuterplaatsen en VVE-programma’s in de kinderopvang’, aldus de Brancheorganisatie Kinderopvang in een persbericht.

Leegloop kinderopvang
De organisatie maakt zich zorgen om de grote toeloop bij peuterspeelzalen op allerlei plekken in het land. Dat, terwijl de kinderopvang leegloopt. ‘In de kinderopvang is de kwaliteit om doelgroepkinderen op te vangen op veel plekken al aanwezig. De huisvesting is in orde en kennis over het jonge kind is er ook al’ aldus de woordvoerder. De brancheorganisatie heeft dan ook met interesse gekeken naar het voorstel van de wethouders van de vier grootste gemeenten om meer regie te voeren in het peuterspeelzaalwerk. ‘Wij hopen dat zij de kinderopvang actief gaan betrekken bij hun plannen.’

Meerwaarde

RTV Oost
vermeldde dat het opvallend is hoeveel ouders in deze tijd overstappen van kinderopvang naar de peuterspeelzaal. Ook al kan een kind op de peuterspeelzaal een dagdeel terecht in plaats van de hele dag, toch zien ouders de meerwaarde ervan in om hun kind onder te brengen in een stimulerende omgeving met leeftijdsgenoten. Als dat niet in de kinderopvang kan, dan in de peuterspeelzaal. Een leidinggevende van een kinderopvangorganisatie op RTV Oost: ‘Het is alleen jammer dat een kind dan weer moet wennen aan een nieuwe groep en nieuwe leidsters.’ De brancheorganisatie heeft vooral zorgen over kinderen die buiten de boot vallen, terwijl juist voor hen vroeg- en voorschoolse educatie onmisbaar is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.