Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders krijgen forse naheffing na ‘gratis opvang’

Ouders in Capelle aan den IJssel en Zoetermeer komen bedrogen uit nadat hen gratis kinderopvang was toegezegd door kinderopvangorganisatie De Parel. De eigenaar van de kinderopvangorganisatie zou de kinderopvangtoeslag ondertussen zelf hebben ontvangen. Ouders moeten deze onterecht betaalde kinderopvangtoeslag nu terugbetalen.
Ouders krijgen forse naheffing na 'gratis opvang'
Foto: ANP Photo

Voor gratis kinderopvang bestaat geen kinderopvangtoeslag. De mogelijk honderd gedupeerde ouders die nu een flinke naheffing (soms van 13.000 euro) hebben ontvangen, denken dat er toch kinderopvangtoeslag is verstrekt. Aangezien zij deze toeslag niet hebben ontvangen, moet dat wel op rekening van De Parel zijn gestort. De ouders hebben geen andere verklaring voor de naheffingen van de Belastingdienst dan deze.

Ministerie

De gemeente Capelle aan den IJssel kreeg zoveel meldingen van ouders dat zij besloot contact op te nemen met het ministerie van Sociale Zaken. Die schakelde op haar beurt de Belastingdienst in die de zaak nu aan het onderzoeken is. De ouders hebben vooralsnog uitstel van betaling gekregen.

Verkeerd geïnformeerd

De gedupeerde ouders zijn zich nu aan het verenigen. ‘Hoe meer mensen, hoe sterker we zijn’ zegt een moeder tegen RTV Rijnmond. Ouders zijn in principe zelf verantwoordelijk voor hun belastingaangifte. Maar ouders vinden dat ze verkeerd zijn geïnformeerd. Zo zou een basisschool ouders juist naar de gratis kinderopvang toegepraat hebben omdat de opvang er goed zou zijn en gratis bovendien.

Onderzoek

Vooralsnog kan niet hard worden gemaakt dat de kinderopvangorganisatie hier echt gefraudeerd heeft. Dit zou moeten blijken uit het onderzoek. RTV Rijnmond kreeg de advocaat van de eigenaar van de kinderopvangorganisatie niet aan de telefoon of voor de camera.

SKL Kinderopvang

Er zijn meer organisaties die zich in deze crisistijd willen onderscheiden door gratis kinderopvang aan te bieden aan ouders onder een bepaalde inkomensgrens. SKL Kinderopvang uit Leeuwarden bijvoorbeeld die al werd teruggefloten door de Belastingdienst. Zij geven ouders nu de garantie dat er geen kinderopvangtoeslag mee gemoeid is en dat gratis kinderopvang ook echt gratis is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.