Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders ervaren een grote combinatiedruk

Veel werkende ouders ervaren een grote combinatiedruk met werk, kind- en/of mantelzorg. Vooral vrouwen, laagopgeleiden en zelfstandigen ervaren deze druk. Dit blijkt uit een rapport van het Sociaal Cultureel planbureau (SCP).
Combinatiedruk.jpg
Mensen moeten meer gaan werken

De bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag in de periode 2010-2013 hebben ook een negatief effect gehad op de mogelijkheid voor werkenden om al hun taken te combineren. De toegankelijkheid van kinderopvang verminderde en ouders moesten de opvang van hun kinderen soms noodgedwongen anders regelen.

Flexibel werken

Vanuit de overheid worden burgers gestimuleerd om meer te gaan werken, een hoger opleidingsniveau te halen, een leven lang te leren en te zorgen voor naasten. Maar deze combinatie is niet voor iedereen haalbaar. Flexibele werkvormen en scholing zijn volgens het onderzoek instrumenten om de combinatie voor mensen te vergemakkelijken.

Nederland is geen kampioen kinderopvang, maar kampioen combineren’, reageerde Gjalt Jellesma van belangenvereniging BOinK onlangs op cijfers over het gebruik van kinderopvang in Europa. Lees meer

Toegankelijke kinderopvang

Brancheorganisatie Kinderopvang vindt dat het SCP-rapport goed aantoont hoe belangrijk toegankelijke kinderopvang is. ‘Kinderopvang blijft voor ouders met een zorgtaak een belangrijk instrument om arbeid en zorg mogelijk te maken en daarbij de ontwikkeling van hun kinderen te stimuleren.’ Dat er meer wordt geïnvesteerd in kinderopvangtoeslag, draagt bij aan een betere toegankelijkheid, vindt de organisatie.

Bekijk het rapport ‘Aanbod van arbeid 2016’ hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.