Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders de pineut van softwarefout Belastingdienst

Het blijft rommelen bij de Belastingdienst waardoor ouders ten onrechte dubbele kinderopvangtoeslag ontvangen en vervolgens een flinke naheffing toegestuurd krijgen. Een softwarefout zou hiervan de oorzaak zijn. Gjalt Jellesma van de Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang is het zat dat de Belastingdienst in vijf jaar tijd al vier keer faalt.
Ouders de pineut van softwarefout Belastingdienst

De gedupeerde groep ouders is dit keer de groep die met hun kind(eren) een overstap maakte van dagopvang naar buitenschoolse opvang of van opvanglocatie veranderde. Normaal gesproken wordt er een wijziging aangebracht bij de Belastingdienst, maar door de softwarestoring werkt dit niet. De nieuwe uitslag wordt uitbetaald, maar de oude loopt gewoon door.

Goed opletten

15.000 ouders zouden volgens Jellesma de pineut zijn. In De Telegraaf geeft het belastingdienstadviesbureau De Boer en Kok aan dat ouders zelf goed moeten opletten wat er wel en niet wordt betaald. Dat geldt ook voor kinderopvangorganisaties die de toeslagen van ouders ontvangen. De Belastingdienst vindt dat ouders, ondanks de storing, zelf verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van wijzigingen.

Kritiek op kinderopvang

Gjalt Jellesma is in De Telegraaf kritisch op de lakse houding van kinderopvangorganisaties. ‘Bij grote organisaties is er niet altijd goed zicht op wat er gebeurt. De ouders zijn de dupe, want de Belastingdienst wil hoe dan ook het te veel uitgekeerde bedrag terug.’ De Brancheorganisatie vindt deze wijzende vinger richting de kinderopvang niet terecht. ‘Wat ons betreft blijkt dat het probleem vooral bij de Belastingdienst ligt en niet bij de kinderopvangondernemers,’ aldus een reactie op de website.

Oplossing

Zowel de Brancheorganisatie als BOinK als belastingadviesbureaus blijven er bij de Belastingdienst op aandringen de softwarefout zo snel mogelijk te herstellen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.