Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

‘Ouders betaalden nog nooit zoveel voor opvang’

'Ouders betaalden nog nooit zoveel voor opvang'

In opdracht van MOgroep Kinderopvang heeft onderzoeksbureau Buitenhek Management & Consult onderzoek gedaan naar de effecten van de bezuinigingsvoorstellen voor de kinderopvang in 2011 en 2012. Uit het onderzoek blijkt hoe groot de kostenstijging voor gezinnen zal zijn als de voorstellen voor 2012 bewaardheid gaan worden. Per gezin bedraagt deze stijging gemiddeld 3000 euro per jaar.

2011: het Rijk betaalt 74 %
Voor 2011 staan de kostenstijgingen voor de kinderopvang al vast. De kinderopvangtoeslag aan ouders wordt verlaagd naar 74 procent (dit was 79 procent). Ouders met één kind in de opvang en een minimuminkomen zien de kosten met 77,8 procent stijgen, met een modaal inkomen met 43,1 procent en drie keer modaal betaalt 20,5 procent meer.

2012: 400 miljoen bezuinigen?
De maatregelen voor 2012 zijn veel forser. Het is echter nog koffiedik kijken omdat niet duidelijk is welke partijen het land gaan regeren. Het CDA wil 500 miljoen euro bezuinigen op de kinderopvang en de VVD 400 miljoen euro. Het maximale uurtarief waarover kinderopvangtoeslag wordt betaald moet volgens beide partijen omlaag naar ongeveer 5 euro (dit bedrag wordt nu al in de gastouderopvang gehanteerd). Gemiddeld stijgen de kosten voor ouders 3000 euro per jaar. Minima zullen zes keer zoveel betalen, modale inkomens vier keer zoveel, twee keer modaal twee keer zoveel en voor drie keer modaal nemen de kosten met tweederde toe.

Wie betaalt wat?
Buitenhek Management & Consult heeft ook nog gekeken hoe de verhoudingen van de kinderopvangrekening door ouders, het rijk en werkgevers door de jaren heen zijn geweest. Daaruit blijkt dat, mochten de bezuinigingen zoals die voor 2012 zijn voorgesteld, ouders nog nooit eerder zo’n hoog percentage van de kinderopvangkosten hebben betaald. In 2012 zullen ouders 45 procent van de kosten op zich nemen, het Rijk 35 procent en de werkgevers ongeveer 20 procent. .

Conclusies CPB terecht?
Uit een onderzoek van het CPB bleek eerder al dat een stijging van 25 procent van de kinderopvangkosten amper zal leiden tot verlies van werkgelegenheid. Ook werd geconcludeerd dat als ouders 100 procent van de kinderopvangrekening moeten gaan betalen dit zal leiden tot een lichte daling in arbeidsuren van 1,4 procent en bij tweeverdieners van 6,8 procent. Demissionair minister Andre Rouvoet heeft zich deels op dit onderzoek gebaseerd. Onderzoeksbureau Buitenhek stelt echter vraagtekens bij de conclusie van het CPB. ‘De CPB-onderzoekers zijn ervan uitgegaan dat de bezuinigingen op de kinderopvang worden gecompenseerd door een verlaging van de inkomensbelasting. Daar is in dit geval echter geen sprake van.’ En even verderop in het rapport: ‘De komende jaren zal blijken of de werkgevers in Nederland met krappe arbeidsmarkten het CPB aan die voorspelling kunnen houden’. Vrouwen zijn namelijk vooral aan het werk in de sector gezondheidszorg/welzijn waar juist in de toekomst krapte wordt verwacht.

Bekijk hier het complete onderzoek >>

14 REACTIES

 1. Ik werk als moeder 36 uur per week, anders krijgen wij de kosten niet betaalt. Nu blijkt dat het gunstiger is om minder te gaan werken, wij betalen bruto 1200 euro per maand aan crechekosten voor 1 kind. Ik verdien op zich aardig (2000 euro per maand netto) maar met een stijging van de kosten voor kind 1 naar ruim 800 netto per maand, blijft er 1200 euro over. Ik ben in blijde verwachting van een tweede, dus reken maar uit…… ondanks dat je voor een tweede kind meer terugkrijgt, maar dit komt toch rond de 600 euro netto uit. Ik ga uiteraard geen 36 uur werken voor netto 600 euro die ik overhoudt….bekijk het maar!

 2. Lees alle reacties
 3. ik werk op dit moment nog maar 15 uur en het worden er nog wel wat meer volgend jaar maar daar heb ik nu niks aan!!!
  want ik betaal volgend jaar bij de kdv 488 euro voor 3 dagen op vang voor mijn zoon om dat ik er verplicht 11 uur per dag af moet nemen en nu kost me 4 dagen af nemen maar 250 euro!!! mijn dochter haal ik al van de bso af want dat is helemaal rot geregeld nu! ik heb maar 7 uur op een dag nodig dus ik ben nu over op gast ouderopvang per feb 2012 en dat kost me dan maar 180 euro voor die zelfde 3 dagen!
  ze hadden hier beter over na moeten denken hoor!!!!!!!

 4. Ook ik ben een alleenstaande moeder met 2 kinderen. Ik werk net als de meeste alleenstaande moeders niet voor luxe, maar puur om alle rekeningen te kunnen betalen, niks meer dan dat. Ik maak gebruik van naschoolse opvang. Zoals ik het nu zie ga ik straks 3x zoveel betalen. Hoe denkt de overheid dat ik met mijn minimuminkomen dat ga opbrengen???? 3x zoveel dat is toch bezopen. Ik werk straks voor het zelfde loon en zijn extra mega kostenpost trek ik niet.
  Ik ben trots op mezelf dat ik geen schulden heb.Iedere maand betaal ik keurig netjes op tijd mijn rekeningen. Op tv zie ik dan mensen met een inkomen van 4500 per maand en die zitten diep in de schulden…nou dan ben ik super trots op mijzelf.
  Ik heb mijn zaakjes goed op orde, maar door dit soort bezuinigingen gaat het straks mis. Je wordt gewoon gestraft is mijn gevoel.
  Deze bezuinigingen gaat leiden tot een crisis. Veel moeders zullen stoppen, er gaan ontslagen vallen begin 2012 in de kinderopvang door de vele opzeggingen(hier is dat al aande gang namelijk), kinderopvang gaan failliet door dat er te weinig kinderen zijn,….
  Top overheid dan heb je bereikt wat je wil…..???….
  Jammer is wel dat ik afhankelijk ben van de opvang.Ik heb geen troepen om me heen die mijn kinderen opvangen. Soms gelukkig maar want ik wil niet afhankelijk zijn van liefdadigheid van andere. Maar hoe ik het straks in 2012 financieel moet bolwerken ik weet het niet.
  En weet je….kinderopvang is niet het enige wat duurder wordt. Ziektekosten worden ook flink verhoogt. Hoe gat ik dit allemaal regelen??? Ik zit er al 2 weken van in de stress

 5. ik ben een alleenstaande moeder dus werk niet voor een groter huis of extra vakantie,s of… ik werk omdat het rijk heeft bepaalt dat dit moet tegenwoordig hoor je zelf voor je inkomen te zorgen oke dat doe ik dan. mijn inkomen is inc kinderallimentatie iets boven een bijstanduitkering om even een voorbeeld te geven van de prijsstijgingen mijn inkomen is niet gestegen in de tussentijd aug 2008 ik nam toen voor 2 kinderen in totaal 2 lange dagen(totaal 4 dagdelen)3korte dagen (3dagdelen) dus 7 dagdelen in totaal voor 2 kinderen ik betaalde toen 27 euro vorig jaar had ik voor mijn dochter alleen opvang voor in totaal 4 dagdelen kosten 78 euro! nu kan een ander wel zeggen wat goedkoop maar voor mij is dit een hoop geld zeker aangezien de kwaliteit niet omhoog is gegaan de prijzen van de organisatie,s stijgen de vergoedingen dalen zo kan het dus voorkomen dat je enorme stijgingen krijgt. de opvang waar mijn dochter zit kost 6,40 per uur volgendjaar zal daar weer een verhoging op zitten en zullen de prijzen denk ik rond de 6,50 zijn ik moet dan dus boven de 5 euro alles zelf betalen en dan nog een bepaald deel voor mij zal de uurprijs dan waarschijnlijk zo 2,50 misschien wel meer per uur worden. dit zal voor mij betekenen dat ik een andere oplossing moet zoeken oppas? maar hoe gaat het met die vergoedingen? studie opgeven en een zwart bijbaantje in de avonduren er bij zoeken? ik weet het niet en maak mij er best wel zorgen over. als ik kijk wat een bijstand uitkering is dan zit ik daar nog geen 200 euro boven terwijl ik wel veel meer kosten heb. kom dus niet bij mij aan dat het wel meevalt ik denk dat de enige oplossing voor mij zal zijn dat mijn dochter van bijna 7 straks alleen thuis komt te zitten sleutel om haar nek en ga maar naar huis want meer werken en haar naar de b.s.o.. laten gaan kan niet dan betaal ik ook weer immers meer. we gaan inderdaad terug in de tijd opvang is straks alleen nog maar voor de ouders met een groot inkomen die werken voor een beetje ext

 6. het klopt absoluut niet als er gezegd wordt dat werkgelegenheid niet minder wordt als de kinderopvangtoeslag minder wordt! Wij zijneen gezin met 3 kinderen en mijn vrouw en ik werken allebei en als de kinderopvang zo duur wordt dan heeft geen zin dat een van ons blijft werken! Dit betekent simpelweg wat je binnenhaalt gaat naar de kinderopvang!

 7. De lijn die het kabinet uitstippelt zal zonder twijfel leiden tot het besluitt van veel werkende ouders om geen of minder gebruik te maken van kinderopvang. Niet vanwege inhoudelijke motieven, maar louter op basis van financiële redenen. Een slechte zaak voor vooral vrouwen en gezinnen anno 2010. Nederland gaat daarmee terug in de tijd en plaatst zich ook in Europees perspectief in een situatie die niet meer van deze tijd is. Wat doen we met alle hoogopgeleide meiden die steeds meer van universiteiten en hogescholen komen? Laten we dat potentieel liggen? De gevolgen laten zich raden…

 8. Hoe kan het dat de toeslag met 5 % verlaagd wordt, terwijl de kosten met 77%, 43 % resp., 20% stijgen. Dit klopt natuurlijk niet. De maatregelen welke er getroffen worden zijn m.i. een reactie op ouders die hun kinderen 40 uur per week inschrijven, zelf een paar dagen werken en verder leuke dingen doen. De belastingdienst zou een controle moeten uitoefenen op de combinatie aangevraagde uren en contracturen (+25% ivm reistijd) Op deze wijze zal er al veel minder toeslag aangevraagd kunnen worden, en blijft er meer over voor de mensen die echt werken. Daarnaast dienen KDV/ BSO de daadwerkelijke uren te factureren. Nu wordt er standaard 12 resp. 5 uur in rekening gebracht per dag ,maar dit is natuurlijk een beetje belachelijk gezien het feit dat de BSO kinderen er vaak maar 2 uurtjes zijn. Dus overheid pak niet alleen de vraagouders aan maar ook de KDV.

 9. ik ben erg gelukkig met het gegeven dat de Gastouders nu een cursus moeten volgen en dat ook de GGD langskomt. Dat de vergoeding vanuit het Rijk voor de gastouders is bijgesteld naar 5 euro is dan ook prima, Echter dat dit ook voor kinderopvang gaat gelden kan natuurlijk niet. De personeelkosten, de huisvestigskosten en een veel strengere regelgeving kosten veel meer geld. Hierdoor moet de kinderopvang wel een hogere uurtarief hanteren en verdienen ouders een beter vergoeding. In het verleden was afgesproken dat de vergoeding van kdv en bso ongeveer gelijk zouden worden, nu komt men hier helemaal op terug en wordt de vergoeding binnen een jaar heel erg terug gebracht.

 10. goed voor al die vrouwen die thuis straks zwart kinderen opvangen Ik heb er jaren gebruik van gemaakomdat ik onregelmatig werkte en daar geen kinderopvang voor is
  Mijn kind is nu gelukkig 4 en ik heb het niet meer nodig
  IOk kreeg niks terug sterker nog de kindertoeslag kon ik terug betalen en de PSZ kon ik ook gewoon zelf betalen nu is een ander aan de beurt !

 11. Gemeten vanaf 2007 kan het kloppen dat ouders niet zoveel betaalden voor de kinderopvang, maar vóór 2005 betaalden ouders, met uitzondering van de subsidieplaatsen, effectief gemiddeld tussen de € 3,00 in 2002 tot € 4,50 in 2004 per uur per kind. Met de invoering van de Wet Kinderopvang en de kinderopvangtoeslag-tabellen, werden de werkelijke kosten voor de lagere inkomens een stuk interessanter, maar ook toen betaalden de hogere inkomens (> € 78.112,00 per jaar) tussen de € 3,50 gemiddeld voor een tweede kind e.v. en € 5,00 voor het eerste kind. Op dit moment heb ik nog geen voorbeelden gezien waarbij ouders effectief (dus na aftrek kinderopvangtoeslag)
  deze bedragen moeten betalen en ook nog niet in de nabije toekomst.
  Waarom wordt ouders dan het gevoel gegeven dat de kinderopvang no nooit zo duur is geweest of met andere woorden dat ze teveel betalen????
  Wat wil je hiermee bereiken? Dat ouders masaal weggaan bij de kinderopvang? Vrouwen stoppen met werken? Kinderen her en der ondergebracht gaan worden? ben heel benieuwd………

 12. Deze reactie op de bezuinigingen komt heel negatief over voor gastouders.
  Wij als gastouders moeten ook aan allerlei verplichtingen voldoen.
  Ons speelgoed zowel binnen als buiten moet ook aan de eisen voldoen.
  Ook de opvang locatie moet nu aan allemaal eisen voldoen dus moeten wij ook investeren in ons bedrijfje.
  Ook wij moeten bijscholen, dit wordt ook niet allemaal vergoed.
  Wij hebben in 2010 al ingeleverd!!!!

 13. De overheid is blind en ouders worden opgelicht door de grote kov-organisaties. Welke ouder neemt nou tot 18:30 af en volledige vakantie opvang? Niemand! Maar overal betaal je tot het einde en dus loopt de subsidiekraan ook door! Het wordt tijd dat kov-organisaties efficiënt gaan werken en ouders laten betalen voor wat ze afnemen!

 14. Het is uiteindelijk slecht voor de economie ,bedenk eens hoeveel mensen [vooral vrouwen] nu zullen stoppen met werken . En dan nog alle kleinschalige kinderopvang , en particuliere instellingen ,die jaren hebben geinvesteerd zullen nu de dupe worden en misschien over de kop gaan , alle leidsters die daar de dupe van worden komen in …. jawel een uitkering terecht , dit moet anders, bezuinigen prima maar wel met beleid.

 15. Het is schandalig dat men zoveel in de kinderopvang wil bezuinigen. Je kunt kinderopvang niet vergelijken met gastouders. Kijk eens naar de investeringen die er in de kinderopvang gedaan worden om aan alle eisen te voldoen. Wij kunnen geen gewoon speeltoestel buiten zetten want het moet aan veel hogere eisen voldoen. Ook onze leidsters proberen wij bij te laten blijven door regelmatig cursussen te laten volgen en noem maar op. Ook is het zonde om een bedrijftak waar zoveel geld is ingevesteerd nu weer kappot te laten gaan. Ik heb er geen goed woord voor over.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.