Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouderparticipatiecrèches krijgen eindelijk een wettelijke basis

De uitzonderingspositie van ouderparticipatiecrèches (opc's), die worden gerund door ouders in plaats van beroepskrachten, wordt officieel vastgelegd in de wet. Dat meldt staatssecretaris Bas van 't Wout aan de Tweede Kamer. De opc's krijgen ontheffing van een aantal eisen die voor de reguliere kinderdagverblijven wel gelden.
AdobeStock

Momenteel zijn er in Nederland zeven opc-locaties waar rond de 120 kinderen worden opvangen. Sommige van deze opc’s bestaan al decennia.

Tot nu toe werden de opc’s feitelijk gedoogd. Daaraan komt als het aan Van ’t Wout ligt met de nieuwe wet een einde. ‘Door formalisering van de opc’s doet de regering recht aan het jarenlange bestaan van opc’s en de inzet en de rol van ouders bij het bieden van kinderopvang aan elkaars kinderen,’ aldus de memorie van toelichting.

Kwaliteit voldoende

Dit besluit is gerechtvaardigd omdat uit onderzoek van onder meer de VNG blijkt dat de kwlaiteit van opc’s voldoende is. Dit ondanks het feit dat er aan twee belangrijke wettelijke eisen niet wordt voldaan.

Het gaat hierbij om de opleidingseis voor beroepskrachten en het vaste gezichtencriterium. De ouders die de opvang verzorgen hoeven namelijk geen beroepskrachten te zijn die een opleiding hebben afgerond voor het werken in de kinderopvang. Doordat de opvang door ouders in dagdelen is ingedeeld, staan gedurende de dag verschillende ouders op de groep en is er dus geen vast gezicht op de groep.

Uitzondering

In het wetsvoorstel worden opc’s uitgezonderd van deze twee wettelijke kwaliteitseisen waaraan de opc’s gezien de aard van de opvang niet kunnen voldoen. De opc’s moeten wel aan alle andere eisen van de Wet kinderopvang voldoen.

Het wetsvoorstel gaat verder onder meer in op de voorschoolse educatie (ve). Ouders kunnen in een opc alleen ve aanbieden wanneer zij voldoen aan de regels die zijn vastgesteld in het Besluit basisvoorwaarden kwaliteit voorschoolse educatie.

Kosten

Bij het huidige aantal opc’s verwacht de staatssecretaris geen substantiële extra kosten. Hiervan zal naar verwachting pas sprake zijn als er in Nederland meer dan 50 opc’s zijn te vinden.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.