Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Opvoeding teveel gericht op individu’

'Opvoeding teveel gericht op individu'

Kinderen worden tegenwoordig teveel opgevoed tot individuele gelukszoekers. Volgens pedagoog Micha de Winter kan dat gevolgen hebben voor de manier waarop kinderen later meedraaien in de maatschappij. Dit zegt hij in zijn nieuwe boek ‘Verbeter de wereld, begin bij de opvoeding’.

Maatschappelijke idealen
De vraag die hij stelt is hoe hoe al die gelukszoekers straks samen moeten leven. Volgens hem gebeurt opvoeden te veel op de vierkante milimeter en met de weinig aandacht voor de maatschappij. Als voorbeeld noemt hij opvoedprogramma’s die op tv te zien zijn zoals Supernanny en Opvedpolitie. ‘Daarin leren ouders hoe ze het gedrag van hun kinderen moeten reguleren en hoe ze hen laten gehoorzamen. Niet hoe ze meedraaien in de maatschappij. We zijn vergeten dat opvoeden ook met maatschappelijke idealen te maken heeft.’

Meer overleg met opvang en onderwijs
Deze manier van opvoeden waarin mensen zichzelf almaar belangrijker vinden, kan zelfs vreselijke gevolgen hebben. ‘Fenomenen als haat, racisme en genocide kunnen worden aangewakkerd door de opvoeding. We moeten ervoor waken dat we dat niet met zijn allen doen.’ De Winter ziet meer overleg tussen oduers onderling, ouders met de school, de kinderopvang en Centra voor Jeugd en Gezin als mogelijke oplossing.

2 REACTIES

  1. Ik vind dat een goede reactie hieronder. Wat wel een goede ontwikkeling is zijn de natuurbso’s. Ik geloof dat kinderen daar wel degelijk leren hoe de maatschappij in elkaar steekt door elkaar te helpen, respect te hebben voor wat leeft en groeit en door te zetten, ook als het koud is en regent. Is dat niet een goede voorbereiding op de toekomst?

  2. Lees alle reacties
  3. De kinderen worden in deze tijd beschermd opgevoed. Ze mogen zich vooral niet bezeren en ze dienen vooral veilig gesteld te worden. Ver van de boze wereld.
    Laat kinderen ervaren! Laat ze ervaring opdoen. Haal ze uit de ‘ gemaakte wereld’. KInderen hebben recht op de realiteit. Omdat het gemakkelijk is voor de ouders en veilig is voor de kinderen worden er brede scholen opgezet. Alles onder het mom van ‘ pedagogisch verantwoord werken!’.Maar is dit de echte wereld? Kunnen de kinderen hier levenservaring opdoen? Is dit de maatschappij? Ik denk dat we de kinderen nu uit onze maatschappij halen! Willen we dat?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.