Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opvoeden tijdens klimaatverandering: hoe ga je hier in de kinderopvang mee om?

Onderzoek laat zien dat klimaatverandering een negatieve invloed heeft op het mentaal welzijn van kinderen en jongeren. Wat betekent dit voor het opvoeden en opgroeien van kinderen en jongeren? Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een essay gepubliceerd waarin zij vragen met betrekking tot dit onderwerp beantwoordt door middel van een verkennende literatuurstudie.
Adobestock

Hoe kunnen opvoeders als ouders, onderwijzers én medewerkers in de kinderopvang kinderen een kansrijk toekomstperspectief bieden? Uit literatuuronderzoek blijkt dat kinderen en jongeren alleen informeren over wat er aan de hand is en aanzetten tot actie niet voldoende is voor het verbeteren van hun mentaal welzijn. Cruciaal is dat kinderen een hoopvolle toekomst tegemoet kunnen zien!

Duurzaam gedrag

Dat brengt voor opvoeders de verantwoordelijkheid mee om die hoopvolle toekomst te creëren. Naast woorden betekent dat ouders en opvoeders ook duurzaam gedrag moeten vertonen om het goede voorbeeld te geven. Dus bijvoorbeeld in de kinderopvang en op school, maar ook gezamenlijk in de buurt, in de samenleving, het bedrijfsleven en de politiek. Kinderen en jongeren die meedoen zijn essentieel, omdat zij volwassenen kunnen helpen met het ontwikkelen van duurzaam gedrag en daarmee een hoopvolle toekomst.

In hoog tempo werken aan verduurzaming

‘Het essay maakt duidelijk dat volwassenen geen valse hoop op een goede toekomst moeten creëren met alleen mooie plannen voor de aanpak van de klimaatverandering’, zegt Tom van Yperen van het Nederlands Jeugdinstituut. ‘Het is belangrijk om in hoog tempo te werken aan verduurzaming van de samenleving. Die verduurzaming lijkt in een stroomversnelling te komen. Dat is gezond voor het milieu en dus ook voor kinderen en jongeren.’

Kortgezegd is het belangrijk dat opvoeders op drie terreinen aan het werk gaan:

  • kinderen en jongeren op het spoor zetten van een mix van actie ondernemen, ontspannen en een hoopvol toekomstperspectief zoeken;
  • samen optrekken met kinderen en jongeren in het leren duurzamer te leven en zich open te stellen voor ieders kennis en ideeën op dit vlak;
  • werken aan sterke relaties in het sociale netwerk en aan de samenleving als vangnet en als collectief om aan bij te dragen.

Vroege kennismaking met de natuur

Ook laat onderzoek zien dat wanneer kinderen bijvoorbeeld in de kinderopvang en het jeugdwerk vroeg kennismaken met de natuur, de kans groter is dat zij zich daar later ook meer mee bezighouden. Het is daarom belangrijk om duurzaamheidsvaardigheden aan te leren die aansluiten bij het niveau, de interesses en de mogelijkheden van de kinderen, zo meldt ook de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang. Spelenderwijs dus.

In een eerdere blog heeft de vereniging al tips gedeeld hoe je hier onder meer mee van start kunt gaan. Het is bovendien niet alleen belangrijk om met elkaar goed voor de wereld te zorgen, maar kinderen worden ook ontzettend gelukkig van buiten zijn!

Lees hier het volledige essay van het Nederlands Jeugdinstituut over opvoeden in een opwarmend klimaat >>

Nederland moet in snel tempo de CO2-uitstoot verlagen en het aardgasverbruik verminderen. Met de nieuwe subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed, DUMAVA, komt het Rijk met 150 miljoen euro tegemoet in de kosten van verduurzamen. Als je eigenaar bent van maatschappelijk vastgoed zoals een school of kinderopvanglocatie, of als je je bezig houdt met de verduurzaming hiervan, kan je nu alvast de aanvraag voorbereiden >> [PREMIUM]

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.