Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Optimisme over politieke beloftes kinderopvang voorbarig

Verkiezingen

Ook al beloven bijna alle politieke partijen de komende jaren meer geld aan kinderopvang te besteden, adviesbureau Buitenhek heeft berekend dat dit goede nieuws mooier lijkt dan het is. Het bureau bekeek alle CPB-berekeningen en kwam tot de conclusie dat de wijze waarop de uitgaven voor kinderopvang worden gecompenseerd alsnog ten koste gaat van de kinderopvangtoeslag voor ouders.

Zeven partijen willen meer besteden aan kinderopvang. PvdA, PVV, CDA, SP en D66 voor 0,2 miljard, de VVD voor 0,3 miljard en GroenLinks voor 0,7 miljard. Maar veel partijen (PvdA, CDA, GroenLinks en D66) willen deze extra kosten goedmaken door een andere inkomensdefinitie voor de toeslagtabel te hanteren. Ouders worden in een hoger inkomenstarief ingedeeld, onder andere doordat de aftrek hypotheekrente en de ‘eigen woning forfait’ vervalt. Zij ontvangen dus minder toeslag.

Geen toeslag voor gastouderopvang
De VVD en de PVV willen doelgroepouders die kinderopvang gebruiken voor deelname aan re-integratietrajecten uitsluiten van kinderopvangtoeslag. D66 heeft nog meer opvallende maatregelen. Vooral in het oog springt het voorstel om ouders die gebruik maken van gastouderopvang helemaal uit te sluiten van kinderopvangtoeslag. Ook huishoudens met een vermogen boven de € 50.000 euro krijgen geen kinderopvangtoeslag meer als het aan D66 ligt.

Lees meer in de berekeningen van Bureau Buitenhek >>
Bekijk de maatregelen per politieke partij >>

Bron: Bureau Buitenhek
ANP Photo, Valerie Kuypers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.