Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oproep artsen: help kwetsbare kinderen met coronacheck

Kinder- en jeugdartsen roepen andere artsen op om tijdens ieder consult na te gaan welke gevolgen kinderen ondervinden van de coronamaatregelen. Zo komen kwetsbare kinderen met lichamelijke en psychische problemen eerder in beeld en kan de juiste ondersteuning worden ingezet.
Fotolia

Dat melden artsen van het Erasmus MC. Tijdens de coronacrisis worden kinderen getroffen door het wegvallen van onderwijs, sport, sociale contacten, ondersteuning en netwerk, aldus de artsen. Vooral de kwetsbare kinderen ondervinden nadelige gevolgen voor het lichamelijk, cognitief en sociaal-emotioneel functioneren.

De oorzaken zijn divers. Ouders zijn soms niet in staat om onderwijs te geven of hun kinderen te helpen. Ook melden kinderen meer eenzaamheid en ruzies. Kinderen bewegen minder en eten minder gezond, met nadelige effecten op het gewicht en de conditie.

Belangen van het kind

De kinderen hebben dus niet zozeer last van het virus zelf, maar vooral van de maatregelen die ertegen worden genomen. Een deel van de schade is te voorkomen als er meer rekening wordt gehouden met de belangen van het kind. ‘Alle artsen, maar ook andere hulpverleners en maatschappelijke organisaties, hebben nu de taak hierop toe te zien.’

De artsen werken op basis van een vragenlijst, die ook voor ouders kan worden ingezet. Daarbij gaat het er vooral om hoe het gezin de coronaperiode ervaart. Gaan gezinsleden anders met elkaar om? Hoe ervaren de ouders de opvoeding? Krijgen ouders steun van familie, vrienden en hulpverleners, en is de financiële situatie van het gezin veranderd?

De complete vragenlijst vind je hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.