Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oproep aan organisaties om deel te nemen aan kwaliteitsmetingen LKK

Branchepartijen in de kinderopvang doen een dringende oproep aan kinderopvangorganisaties om mee te werken aan kwaliteitsmetingen voor de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (LKK). De respons valt tegen en daardoor is het moeilijker om betrouwbare uitspraken te kunnen doen over de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang.
oproep-aan-organisaties-om-deel-te-nemen-aan-kwaliteitsmetingen-lkk
RioPatuca Images / stock.adobe.com

In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) voeren het consortium van de Universiteit Utrecht en Sardes jaarlijks een kwaliteitsmeting naar de kwaliteit van de kinderopvang uit: de LKK. De LKK bestaat sinds 2017. Met dit grootschalige onderzoek wordt jaarlijks, tot en met 2025, de ontwikkeling van de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang gemeten: de dagopvang, peuteropvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang.

Metingen 2021

Vanwege het coronavirus kunnen de kwaliteitsmetingen in 2020 niet doorgaan. In 2021 gaan de metingen wel door, volgens een ‘strikt coronaprotocol’, melden de partijen. Zo kunnen de kwaliteitsmetingen op de groepen veilig worden uitgevoerd.

Respons neemt af

‘Helaas is het in de afgelopen jaren steeds moeilijker gebleken om voldoende respons en representatieve steekproeven te krijgen, vooral voor de gastouderopvang’, schrijven de partijen (BK, BMK, Voor Werkende Ouders, KNGO, PPINK, NYSA, BDKO en VGOB) in de aanbevelingsbrief.

Terwijl juist massale deelname een betrouwbaar beeld geeft van de ontwikkeling van de kwaliteit van de volledige Nederlandse kinderopvang. De partijen roepen op: ‘Als u dus een verzoek tot medewerking krijgt, dan hopen en verwachten wij dat u meedoet. Alleen zo kan de sector laten zien hoe het in de volle breedste gesteld is met de kwaliteit.’

Bekijk de aanbevelingsbrief >>

Volgens een artikel van Marilse Eerkens op het platform Follow the Money zijn er vraagtekens te plaatsen bij de onderzoeksmethodes van de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (LKK). Eerkens zaait daarmee twijfels aan de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang. LKK-onderzoeker Pauline Slot weerlegt deze aantijgingen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.