Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oppositie wil bezuinigingen verzachten

SP, D66, GroenLinks en de SGP zoeken naar andere manieren om de geplande bezuinigingen op de kinderopvang te verzachten. Tijdens het debat van vanmiddag deden ze allerlei voorstellen om de kinderbijslag en/of de kinderopvangtoeslag inkomensafhankelijker te maken.

Kinderbijslag bevriezen?
D66 bijvoorbeeld wil de kinderbijslag helemaal gaan bevriezen op 885 euro per jaar en het niet meer laten meestijgen met de leeftijd van het kind. De SP vindt juist dat de hoogte van de kinderbijslag inkomensafhankelijk moet worden. SP-Kamerlid Nine Kooiman vindt dat ouders die veel verdienen met een tweede kind in de kinderopvang de kosten daarvoor zelf moeten dragen.
GroenLinks wil dat de kinderbijslag voor hogere inkomens vanaf 100.00 euro moet worden afgeschaft om ruimte te maken voor lage en middeninkomens die gebruik willen maken van kinderopvang. De SGP wil de eigen bijdrage voor middeninkomens verhogen.

Afspraken voor 2011 blijven ongewijzigd
Regeringspartijen VVD en CDA willen niet tornen aan de bezuinigingsafspraken die voor 2011 zijn gemaakt. In 2012 wil het kabinet verder snijden in de subsidie, mar hoe dat er precies uit gaat zien, moet nog worden besproken. Ook kwam de bijdrage van werkgevers ter sprake. Ooit is afgesproken dat ouders, werkgevers en de overheid ieder een derde deel van de kosten voor kinderopvang op zich nemen. Mariette Hamer van de PvdA: ‘Als werkgevers dit niet nakomen, komt dat voor rekening van de overheid.’ Zij wil weten wat minister Kamp hieraan gaat doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.