Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oppositie tegen bezuinigen op kindgebonden budget

Oppositie tegen bezuinigen op kindgebonden budget

Oppositiepartijen zijn tegen het voorstel van minister Kamp om te korten op het kindgebonden budget. Liever zien zij dat de kinderbijslag inkomensafhankelijk wordt gemaakt zodat de bezuinigingen op het kindgebonden budget en de kinderopvang zoveel mogelijk beperkt kunnen blijven.

Kosten fors opgelopen
De voorstellen om te bezuinigen op het kindgebonden budget vormen een onderdeel van de bezuinigingen van 18 miljard euro die het kabinet wil doorvoeren. Het kindgebonden budget moet daaraan 250 miljoen euro bijdragen. Kamp wijst erop dat de totale kosten van alle kindregelingen, waaronder kosten voor de kinderopvang, tussen 2005 en 2010 zijn opgelopen van 7 miljard naar 10 miljard euro. Aan die groei wil het kabinet een einde maken.

Inkomensafhankelijk
Kooiman (SP), Van Gent (GroenLinks) en Hamer (PvdA) zien graag dat de kinderbijslag, net als het kindgebonden budget, inkomensafhankelijk wordt gemaakt. Kamerleden Van Hijum (CDA) en minister Kamp zijn daartegen. De kinderbijslag is volgens hen het inkomensonafhankelijk fundament van de kindregelingen. Daaruit blijkt de maatschappelijke waardering voor de inspanningen van ouders voor de opvoeding. Oorspronkelijk was in het wetsvoorstel opgenomen om het recht op een kindgebonden budget te beperken tot maximaal twee kinderen. Maar die maatregel is teruggedraaid. De inkomenseffecten bleken bij nader inzien voor grote gezinnen buitenproportioneel groot.

De Kamer stemt 4 oktober over de ingediende motie en het wetsvoorstel.

Bron: tweedekamer.nl
Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.