Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Op 8 juli stakingen bij 538 kinderopvanglocaties’

Bij 538 kinderopvanglocaties verspreid over het land, wordt donderdag 8 juli op initiatief van de FNV gestaakt. Het is de eerste landelijke staking in meer dan twintig jaar tijd in de sector. De vakbond verwacht ten minste 2500 deelnemers.
Op 1 juli waren er al stakingen in Amsterdam. Foto: Rob Cornellise

De FNV heeft de afgelopen weken een ‘overweldigend’ aantal aanmeldingen voor de stakingen ontvangen, aldus Debbie van Leiden, bestuurder van FNV Kinderopvang. ‘Dit is een heel duidelijk signaal naar werkgeverskoepels BK en BMK, die nu toch echt serieus naar de voorstellen van de kinderopvangmedewerkers moeten luisteren. Het daadwerkelijke aantal medewerkers dat gaat staken, weten we donderdag pas als zij zich registreren, maar naar schatting zullen er minimaal 2.500 naar de demonstratie in Nieuwegein komen.’

Werkvloer

Daarnaast zegt de FNV ook veel berichten te hebben ontvangen van zowel individuele werkgevers als werknemers die donderdag als moment aangrijpen om de situatie bij hen op de werkvloer te bespreken. ‘Dit geeft aan dat werkgevers dus wel degelijk bereid zijn om naar oplossingen op de korte termijn te zoeken, terwijl de BK en BMK alleen maar naar politiek Den Haag kijken om de werkdruk aan te pakken. En die route gaat jaren duren. Het zou voor de hele sector beter zijn als hier in het cao-akkoord alsnog concrete afspraken over worden gemaakt, zodat álle medewerkers er snel van kunnen profiteren,’ zegt Van Leiden.

Groepsgrootte

Eén van de FNV-voorstellen is dat werkgevers de groepsgrootte gaan aanpassen. De groepsgrootte die wettelijk is vastgelegd in de Wet IKK stelt grenzen aan het maximum aantal kinderen op een groep. Het is echter de keuze van een werkgever om te beslissen of ze de groepen kleiner willen maken, aldus de FNV. Daarnaast wil de vakbond  dat de groepshulpen terugkomen, zodat zij alle aandacht aan de kinderen kunnen geven, in plaats van aan de vuile vaat.

Op 8 juli is er vanaf 11 uur een manifestatie in Nieuwegein, waarbij kinderopvangmedewerkers onder meer in gesprek gaan met Tweede Kamerleden Gijs van Dijk (PvdA) en Peter Kwint (SP).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.