Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook wetsvoorstel kwaliteit kinderopvang ingediend

Marianne Velsink
Minister Asscher van Sociale Zaken dient in één keer meerdere wetsvoorstellen voor de kinderopvang in. Na de Harmonisatiewet deed hij dit ook met het wetsvoorstel Innovatie en kwaliteit kinderopvang.
1 Wetsvoorstel kwaliteit.jpg
De ratio in de bso gaat

Dit wetsvoorstel gaat over de herijking van kwaliteitseisen voor zowel de kinderopvang als het peuterspeelzaalwerk. Deze kwaliteitswijziging is in 21 maatregelen samengevat: van een andere beroepskracht-kindratio op de babygroep en voor kinderen van 7-12 jaar oud tot permanente educatie en coaching on the job. Deze kwaliteitswijzigingen moeten vanaf 1 januari 2018 ingaan.

Draagvlak

De kwaliteitsmaatregelen zijn in samenwerking met verschillende (branche)partijen ondertekend. Dit zijn de Brancheorganisatie Kinderopvang, Sociaal Werk Nederland (de vroegere MO-groep) en BMK, ouderorganisatie Boink, de FNV, het CNV en de VNG. Minister Asscher klinkt in zijn aankondiging dan ook vol vertrouwen dat er draagvlak voor de wet zal zijn.

Met 21 maatregelen willen minister Asscher en (branche)partijen de kwaliteit in de kinderopvang en het toezicht daarop verbeteren. Welke maatregelen stellen zij voor? Bekijk ze hier

Harmonisatie

Minister Asscher ziet de kwaliteitsherijking in relatie met de harmonisatiewet. De kwaliteit van de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk gaat omhoog. Voor beide voorzieningen gaan dezelfde kwaliteitseisen gelden. Daarmee maakt het voor peuters niet meer uit waar ze naartoe gaan. Asscher hoopt dat kinderen, mede door de harmonisatie roeg samen gaan spelen, ondanks hun achtergrond.

Kwaliteit babyopvang

Belangrijke kwaliteitswijzigingen zijn onder andere dat de 3F-taaleis voor alle pedagogisch medewerkers gaat gelden. Niet alleen voor pm’ers van VVE-groepen.  Verder krijgen alle kinderen een pm’er toegewezen als mentor. En de jaarlijkse risico-inventarisatie verdwijnt. Over de veranderingen op babygroepen bestaan nog best wat zorgen. De kwaliteit van deze groepen moet omhoog door de ratio aan te passen (één baby minder per groep) en door het vaste gezichten criterium aan te scherpen. Het komende jaar zal er meer duidelijk woren over hoe deze maatregel exact wordt ingevoerd.

Download hier het akkoord Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang

Minister Asscher diende deze week ook het wetsvoorstel voor harmonisatie in. Ook dit moet op 1 januari 2018 in gaan. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.