Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook 50 Plus voor gratis kinderopvang

Net als de partijen ter linkerzijde is ook 50 Plus nu voorstander van gratis kinderopvang. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde verkiezingsprogramma van de ouderenpartij. De politieke steun voor gratis opvang neemt daarmee verder toe. Maar de vraag is of dit voldoende is om gratis opvang volgend jaar ook echt in te voeren.

De partij ziet de opvang vooral als een belangrijke factor voor deelname van ouders aan het arbeidsproces. Bij partijen als D66, de PvdA en GroenLinks, die eveneens voor gratis opvang pleiten, wordt meer aandacht besteed aan de bijdrage van opvang aan de ontwikkeling van kinderen.

Niettemin neemt door de stellingname van 50 Plus de politieke steun voor gratis kinderopvang verder toe. De kosten hiervan, die volgens de berekeningen van D66 uitkomen op zo’n 8 miljard euro, kunnen wel een breekpunt worden.

Kosten zijn een probleem

Paul van Meenen, het Kamerlid van D66 dat aan de wieg stond van de plannen voor gratis opvang, beaamt dat de kosten een probleem kunnen zijn. ‘Daar moeten we het in de kabinetsformatie maar over hebben,’ zei hij hierover in Kinderopvang Totaal. ‘Maar hier geldt wel wat geldt voor alle investeringen in het kind: het kost vele malen meer als je het niet doet.’

CDA en VVD, vermoedelijk belangrijke steunpilaren van een nieuw kabinet, zijn vanwege de kosten niettemin terughoudend wat betreft gratis opvang. De VVD pleit wel voor een hogere overheidsbijdrage in de kosten van opvang, met name voor de middeninkomens.

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.