Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ontuchtpleger is eerder familielid dan pm’er

Alexandra Sweers
Ouders zijn zo bang dat hun kind slachtoffer wordt van seksueel misbruik, dat ze onterecht vaak alert zijn op bijvoorbeeld mannen in de kinderopvang. Dat concludeert de Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen uit haar onderzoek naar ontuchtzaken.
kindermisbruik
Foto: Fotolia

Het beeld dat de maatschappij heeft van ´de ontuchtpleger´ klopt niet, maar blijft hardnekkig aanwezig. Dat concludeert  Corinne Dettmeijer, nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in haar onderzoek ´Ontucht voor de rechter´. Door onterecht veel nadruk te leggen op de onbekende kinderlokker als typische ontuchtpleger zien we volgens Dettmeijer slachtoffers en daders over het hoofd.’ Uit haar onderzoek blijkt dat het grootste deel van de misbruikte kinderen slachtoffer zijn van een familielid of kennis.

Ontucht
De rapporteur schetst in haar onderzoek een gedetailleerd beeld van ontuchtzaken die door de rechter worden behandeld. Zo blijkt dat ontucht met kinderen veel gedaantes aanneemt en dat het niet mogelijk is om een beeld van de typische ontuchtpleger te geven.

Kinderopvang
Misbruik door iemand die met kinderen werkt, zoals een pm’er in de kinderopvang, een docent, sportcoach of oppas komt zeker wel voor, zo blijkt uit het onerzoek. Maar de cijfers laten zien dat in 10% van de ontuchtzaken de dader vanuit werk of een instantie betrokken is. In maar liefst 36% van de gevallen om een familielid van het kind. In 32% van de gevallen is de dader een ‘bekende’ van het kind.

Misvatting
Andere misvattingen over ontuchtplegers is dat deze altijd volwassen zijn. Zo blijkt dat 1 op de 6 daders zelf nog minderjarig is. Bovendien moet het beeld dat dader vaak veel slachtoffers maken, worden rechtgezet zo stelt Dettmeijer. De meeste daders (78%) worden veroordeeld voor het misbruiken van 1 kind.

Seksueel geweld
Ieder jaar moet gemiddeld bijna duizend verdachten zich voor de rechter verantwoorden op verdenking van seksueel geweld tegen kinderen. Die delicten gaan over bezit van kinderporno tot aan aanranding, verkrachting en verschillende vormen van ontucht. Bij bijna de helft van de verdachten gaat het om een vorm van ontucht: fysiek contact zonder dat er sprake is van verkrachting of aanranding. Gemiddeld 73% van deze verdachten wordt veroordeeld.

Onderzoek
De rapportage van Dettmeijer is het eerste deel van groter onderzoek. Dit deel richt zich vooral op de aard van het misbruik en de kenmerken van de daders en slachtoffers en hoe de slachtoffers in relatie tot de daders staan. Het tweede deel, dat in de zomer van dit jaar verschijnt, gaat over de straffen die in deze zaken zijn opgelegd, en de overwegingen van de rechter om tot een bepaalde straf te komen.

Ontucht voor de rechterDe Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen rapporteert aan de regering over de aard en omvang van mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen in Nederland. Download hier het onderzoek ‘Ontucht voor de rechter’ >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.