Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ontslagpiek in de kinderopvang

Spring Kinderopvang is de zoveelste organisatie die het ontslag van pedagogisch medewerkers aankondigt. Vijftig medewerkers van de organisatie met locaties in Gelderland, Brabant en Noord-Limburg, verliezen hun baan. Het massa-ontslag van Estro, dat in mei werd aangekondigd, raakt maar liefst 560 medewerkers.
Ontslagpiek in de kinderopvang
Foto: ANP Photo

De ontslagen vallen in een periode dat de Brancheorganisatie aankondigt dat er dit jaar nog eens 11.000 ontslagen in de kinderopvang worden verwacht. Tot nu toe raakten ruim 8.000 medewerkers hun baan kwijt. Bureau Buitenhek berekende dat de branche in twee jaar tijd 1 miljard euro verliest aan omzet. Vertaald in arbeidsplaatsen zou dit neerkomen op 25.000 ontslagen medewerkers.


‘Verdere terugloop’

Spring Kinderopvang bezuinigde de afgelopen jaren al flink. Zo werd vrijwillig verloop en mobiliteit onder medewerkers gestimuleerd, waardoor gedwongen ontslagen voorkomen konden worden. Maar Spring kan helaas toch niet voorkomen dat er alsnog medewerkers op straat komen te staan. Bestuurder van Spring Louise Joosten zegt in het Eindhovens Dagblad: ‘

Ik heb niet het idee dat we in januari uit de dip zijn. We verwachten voor 2014 een verdere terugloop.’


Sociaal plan Estro

Estro, de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland, maakte in mei bekend dat er 400 banen moesten verdwijnen bij de aangesloten kinderopvangorganisaties

Astrid Lindgren Kinderopvang, B4KIDS, Catalpa Kinderopvang, Elan Kinderopvang, Kiddy World, Kinderopvang Compagnie, Octopus kinderopvang en u(nieke) k(inderopvang). Nu blijkt dat 560 medewerkers (316 banen) worden gettroffen door deze reorganisatie. De meeste medewerkers hebben ingestemd met een sociaal plan. Ook bekijkt Estro de mogelijkheden voor herplaatsingen, werk-naar-werk begeleiding en een beëindigingsvergoeding.


Overal in het land

Stichting Kinderopvang Alkmaar schrapt 22 fulltime banen nadat er in januari van dit jaar ook al zeventig mensen hun baan verloren. Kinderopvang Rivierenland ontsloeg in januari 47 mensen in deeltijd en daar komen nu 11 mensen bovenop. Stichting Kinderopvang Roermond en Leudal ontslaan 26 medewerkers. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.


Sombere verwachtingen

Ondernemers in de kinderopvang zien het najaar en de winter van 2013 somber tegemoet en alles wijst erop dat ze hierin gelijk krijgen. De verwachting is dat veel ouders na de zomervakantie alsnog kinderopvang stoppen of minder uren gaan afnemen. Wat dat betreft kunnen de plannen van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher niet vroeg genoeg bekend worden gemaakt. Asscher is bezig om twee dagdelen kinderopvang voor alle peuters in  Nederland mogelijk te maken. Dit plan kan een stimulans zijn voor de in zwaar weer verkerende kinderopvangsector. Asscher maakt zijn plannen waarschijnlijk in september bekend.

2 REACTIES

  1. Hopelijk gaat de markt van de kinderopvang zich snel weer stabiliseren. Dagelijks zijn er inderdaad vele mensen die vanwege bezuinigingen de dupe worden en hun baan hierdoor noodgedwongen verliezen of aan de andere kant: ouders die dringend voor goedkopere alternatieven zoeken omdat ze minder toeslagen krijgen. Gelukkig zijn er nu diverse sites zoals bijvoorbeeld: http://ww.jobjo.nl/kinderopvang die de mogelijkheid bieden om op een gemakkelijke manier een baan in de kinderopvang te vinden.

  2. Lees alle reacties
  3. Helaas ben ik 1 van de vele die zijn baan gaat kwijt raken. SKH Hoorn zit ook in een dikke reorganisatie al bijna een jaar lang. Nu collectieve ontslag aan gevraagd voor 37 medewerksters waarvan 27 in de opvang zelf. Het zijn zeer zware tijden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.