Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Ongediertepreventie in kinderopvang ver te zoeken’

Bij onderhoud van het pand wordt niet snel gedacht aan het bestrijden van ongedierte. Dat terwijl de overlast van ratten, muizen en insecten groot kan zijn. Overlastexperts van Pest Free zagen dat kinderdagverblijven de binnenkant van het pand wel goed schoonhouden, maar de buitenkant helemaal vergeten.
Ongedierte-bestrijding-iStock.jpg
Dieren als ratten en insecten verspreiden allergenen in de lucht

De ongediertebestrijders onderzochten de situatie bij tien kinderdagverblijven in de buurt. Daar was, volgens de experts ‘de ongediertepreventie ver te zoeken’. Ongedierte kan schadelijk zijn voor de gezondheid van kinderen. Ze verspreiden allergenen in de lucht, ziekteverwekkende bacteriën, virussen en kunnen insectenbeten veroorzaken. Maar ook voor de uitstraling en het imago van een organisatie is het belangrijk, vinden de experts, om aandacht aan de preventie van ongedierte te besteden.

Binnenruimte

Als er in protocollen van kinderdagverblijven al iets is opgenomen over ongedierte, beperkt zich dit vaak tot de binnenruimte, zagen de ongedierte-experts. Het gaat dan om maatregelen die worden genomen zoals stoffen, zuigen en het niet plaatsen van planten. Maar ratten, muizen en insecten komen juist van buiten. Er zijn ook aan de buitenkant van het pand maatregelen te nemen. Zoals het plaatsen van roosters voor ventilatie-openingen, horren aanbrengen bij ramen en deuren en goed ventileren. Pest Free stelde een lijst op van 20 maatregelen die kinderopvangorganisaties zelf kunnen nemen om ongedierte te voorkomen. Bekijk deze tips hier.

Dieren

Experts hebben alleen in hun eigen omgeving (Rosmalen) de stand van zaken bekeken op kinderdagverblijven. ‘Maar als de 10 locaties die ik heb bezocht representatief zijn voor kinderdagverblijven in Nederland dan is de ongediertepreventie bijna nergens op peil’, zegt een ongedierte-expert op de website van Pest Free. Daarnaast troffen de experts vaak dieren bij de opvang aan in een klein aansluitend tuintje. ‘Dit werkt als een magneet voor muizen en ratten terwijl de uitwerpselen van de dieren zorgen voor overlast van vliegen. Maar ook locaties op een bedrijventerrein of middenin een woonwijk lopen risico op overlast van ongedierte.’

Vanaf 1 april 2017 zijn er strengere eisen gaan gelden voor luchtkwaliteit en ventilatie in de kinderopvang. Wat zijn de eisen precies? Bekijk ze hier

2 REACTIES

  1. ‘Ongediertepreventie in kinderopvang ver te zoeken’
    Bij onderhoud van het pand wordt niet snel gedacht aan het bestrijden van ongedierte. Dat terwijl de overlast van ratten, muizen en insecten groot kan zijn. Overlastexperts van Pest Free zagen dat kinderdagverblijven de binnenkant van het pand wel goed schoonhouden, maar de buitenkant helemaal vergeten.
    Ik vraag mij af wie er zo veel tijd over heeft om bovenstaande onzin te bedenken. Hou toch es op en ga iets nuttigs doen!

    • Beste heer / mevrouw Mulder, hoezo vindt u dit onzin? Ik hoor graag uw argumenten waarom dit onzin is, dan kan ik u uitleggen waarom het geen onzin is. Ik zie graag uw reactie. Met vriendelijke groet François Van Iersel Pest Free Benelux

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.