Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoeksbureau beschouwt rookontwikkeling BSO Bus als incident

Bert Bukman
Bij een kinderdagverblijf in Wierden is sprake geweest van rookontwikkeling bij een geparkeerde BSO Bus (de opvolger van de Stint). De BSO bus werd op het moment van de rookontwikkeling niet geladen en er was ook geen sprake van brand. Een onafhankelijk onderzoeksbureau, ingeschakeld door de verzekeraar, heeft het voertuig, de constructie en de accu onderzocht. Het onderzoek wijst uit dat de oorzaak waarschijnlijk in de accu ligt.
Beeld via Stintum

Er is waarschijnlijk een storing ontstaan in de accu, aldus een bericht op de site van de BK. De storing heeft ervoor gezorgd dat de batterij heet is geworden, met rookontwikkeling tot gevolg. De metalen behuizing van de accu heeft er daarna voor gezorgd dat de inhoud van de accu (de losse cellen), en hiermee ook de warmte, geconcentreerd is gebleven in de accubehuizing.

Momenteel is er op basis van deze bevindingen geen aanleiding om de situatie anders te zien dan een incident. De onderzoekers doen samen met de leverancier van de accu’s verder onderzoek om zo tot een definitieve conclusie te kunnen komen.

Geen gevaar kinderen

De fabrikant gaat in zijn communicatie in op de vraag wat er was gebeurd als er kinderen in de BSO bus hadden gezeten. Wanneer er zich tijdens het rijden een storing in de accu zou voordoen, schakelt deze uit. De stroom wordt hierna onderbroken en de BSO bus zal gecontroleerd tot stilstand komen. Een verhittingsproces uit zich in eerste instantie in geur en rook, en kan ontstaan in een tijdsbestek van enkele uren. Hierdoor is er voldoende tijd om kinderen te evacueren.

Daarnaast geeft de fabrikant het advies om voertuigen met deze (Lithium) accu niet binnen in de opvanglocatie te stallen. Zet het voertuig buiten, onder een afdak of in een externe opslagruimte.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.