Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: veel meer bijziende kinderen door lockdown

Het gedwongen thuiszitten van kinderen heeft ook gevolgen voor hun ogen. Door meer schermtijd en minder buitenspelen neemt het aantal bijziende kinderen toe. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Dit kan leiden tot slechtziendheid en zelfs blindheid.
bijziend bril
© PacoRomero / Getty Images / iStock

Thuisblijven is in Nederland, net als in de meeste andere landen, de belangrijkste maatregel om het verspreiden van het coronavirus tegen te gaan. ‘Maar de invloed van die maatregel op de ogen van kinderen zien we nu al zichtbaar worden’ zegt oogarts Caroline Klaver, verbonden aan het Erasmus MC, in de Zorgkrant.

Dat bleek uit onderzoek na de eerste lockdown. ‘Nadat de scholen weer waren geopend, werd de jaarlijkse oogscreening voortgezet. Toen bleek dat met name de jongere kinderen van 6 tot 8 jaar veel vaker bijziend waren geworden dan in de voorgaande jaren.’

Vier keer zoveel

Het grootste verschil was te zien bij de 6-jarigen, waar van 2015 tot 2019 tot 6 procent bijziend was. Dit was toegenomen tot ruim 21 procent van de kinderen, bijna vier keer zoveel. Bij de 7- en 8-jarigen was een toename te zien van een verdubbeling, tot 40 procent van de kinderen.

Deze cijfers zijn bijzonder hoog, aldus Klaver. ‘Als kinderen op jonge leeftijd vaker bijziend worden, kan dat later in het leven grote gevolgen hebben’, zegt ze. ‘Hoe jonger kinderen zijn als ze bijziend worden, des te erger zal de oogafwijking worden op volwassen leeftijd, en des te hoger wordt het risico op slechtziendheid of zelfs blindheid op latere leeftijd.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.