Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: tekort aan pm’ers verwacht tot einde van het jaar

Veel kinderopvangorganisaties verwachten voor de tweede helft van 2020 tekorten aan inzetbare pm'ers. De situatie is het meest nijpend tijdens de zomermaanden, maar het probleem blijft daarna bestaan. Bijna de helft van de organisaties heeft daarnaast werknemers die niet inzetbaar zijn als gevolg van de coronacrisis.
Adobestock

Dat blijkt uit een onderzoek van Kinderopvang werkt! in opdracht van het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang.

Uit het onderzoek wordt duidelijk dat de gevreesde tekorten aan medewerkers vooral de grotere opvangorganisaties betreffen. Van de kleinere organisaties verwacht 26 procent de komende maanden een tekort en 8 procent een overschot aan pm’ers. Bij de grootste organisaties verwacht 53 procent een tekort en slechts 2 procent een overschot op de korte termijn.

Ouders blijven thuis

Voorzitter Ramon Rikken van het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang wijt het het tekort aan het feit dat veel ouders dit jaar niet of korter op vakantie gaan, terwijl personeel in de kinderopvang juist wel vakantie wil opnemen. Bovendien worden de medewerkers in de risicogroep voor covid-19 niet ingezet. ‘Het kan daarom zijn dat ouders die extra opvang willen voor hun kind voor een dichte deur komen te staan,’ aldus Rikken tegen de NOS.

Voor de periode na de zomervakantie (september tot en met december) verwacht een kwart van de organisaties een tekort en ongeveer één op de tien organisaties een overschot, aldus het onderzoek. De tekorten blijven dus bestaan maar zij wel iets minder groot.

Ontslagen voorkomen

Tegelijkertijd verwacht het grootste deel van de organisaties dat de coronacrisis op de langere termijn zal leiden tot minder vraag naar kinderopvang. Deze organisaties verwachten dat er als gevolg van de crisis structureel banen verloren gaan, waardoor ouders thuis komen te zitten en hun kinderen niet meer naar de opvang zullen brengen. Daarnaast verwachten ze een lagere vraag naar opvang als gevolg van thuiswerkende ouders.

Dit alles zou op termijn kunnen leiden tot een ontslagronde voor pm’ers, maar dat lijkt Rikken geen goed idee. Hij hoopt dat er lessen zijn geleerd uit de vorige crisis. ‘Toen zijn we van 90.000 naar 70.000 werknemers gegaan, dat moeten we nu koste wat kost voorkomen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.