Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar samenhang kindregelingen

Onderzoek naar samenhang kindregelingen

Minister Henk Kamp gaat mede op verzoek van de Tweede Kamer onderzoeken hoe de elf verschillende regelingen voor kinderen (zoals kinderbijslag en kinderopvangtoeslag) samenhangen, overlappen dan wel tegenstrijdig zijn.

Onder één ministerie
Nu Kinderopvang ook onder het Ministerie van Sociale Zaken valt, zijn al deze regelingen voor het eerst bij één ministerie ondergebracht. Maandag tijdens het Kameroverleg over de bezuinigingen op de kinderopvang stelden verschillende Kamerleden als een versimpeling van alle kindregelingen voor. Zo zag SGP’er Elbert Dijkgraaf het voor zich om alle regelingen onder te brengen in die van het kindgebonden budget. Fatma Koser Kaya van D66 rekende voor dat alleen door een geïntegreerde uitvoering van de kinderopvang en de kinderbijslag er al euro 18 mln aan efficiencywinst te boeken zou zijn.

Ze werken elkaar niet tegen
Maar Henk Kamp denkt niet dat het zo gemakkelijk zal zijn. ‘Ik zie het niet als laaghangend fruit. Die regelingen dienen allemaal een specifiek belang, ze werken elkaar niet echt tegen.’ Voor 2012 heeft het vorige kabinet al een bezuiniging van 200 miljoen euro ingeboekt op de kinderopvang. De bedoeling is dat dit in 2015 is opgevoerd tot 1 miljard per jaar. In 2015 wordt er dan nog altijd 2,5 miljard euro aan kinderopvang uitgegeven. Omdat de overheid zich terugtrekt, stijgt de bijdrage van werkgevers van 23 naar 30 procent in 2015 en van ouders van 22 naar 33 procent in 2015. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.